Analytics

22. 11. 2019

Prašina je späť: temnejšia a nebezpečnejšia

Obálka knihy Prašina 2
 s údajným čiernym merkuritom,
nájdeným v prašinskom podzemí.

Výnimočný stav v Prahe! Evakuácia obyvateľov.
Pád vrtuľníku na Prašine!
Hrozí Prahe ďalší krchlebanský teroristický útok?


Takto nejak by zneli titulky pražských vydaní novín z prostredia nášho románu.
Po úspechu prvej Prašiny u čitateľov, i odbornej verejnosti (nominácia na cenu Magnesia Litera a udelené ocenenie "Cena učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství") sa Vojtěch Matocha (1989) opäť vracia do tajomnej pražskej mestskej časti, kde nefunguje elektrina, ani žiadne výdobytky modernej techniky. A opäť s krásnymi ilustráciami Karla Osohy (1991), ktoré pomáhajú vytvárať z tejto série kult.

Keď som pred zhruba rokom a pol písal o prvom dieli Prašiny, akosi podvedome som tušil, že dobrodružstvám Jirky a En ešte nie je koniec. A ono im koniec asi tak skoro ani nebude. Matocha svoj tajomný svet otvoril čitateľom naplno a ukazuje sa, že jeho fantázia nepozná hraníc. Kým pri čítaní prvej polovice Prašiny 1 som si ešte myslel, že má ísť čisto o poctu Foglarovi, ale v jej závere už na moje prekvapenie prevládal žáner mestskej fantasy s prvkami steampunku, tak pri druhom dieli už ide o triler a miestami až horor. Popravde, prístupnosť pre čitateľov od 9 rokov sa mi zdá prinízka. Shelleyovská zápletka je vskutku nápaditá, ale dosť strašidelná a Krchleby - nová časť Prašiny, ktorú v knihe spoznáme je temná a riadne nebezpečná. Povedal by som, že našim hrdinom v nej bude prihárať, ale dej knihy sa odohráva v treskúcej zime (akú dnešné deti žiaľ čoskoro budú poznať ozaj iba z kníh), takže skôr budú tuhnúť mrazom, hrôzou a strachom. Prezrádzať a vysvetľovať čo to je čierny merkurit sa dopredu nesluší, preto čitateľ môže aspoň skúsiť hádať podľa titulnej fotky k tomuto blogu. 
Kniha má napätie, atmosféru, slušnú psychológiu postáv a láka mládež čítať. Verím, že na ďalší diel nebude treba dlho čakať...

Ide zima a Vianoce. Lepšiu knihu na zimné čítanie pod perinou pre Vášho dospievajúceho potomka asi nenájdete a zaručujem, že, pokiaľ sa do nej začítate, tak ju tak skoro neodložíte ani vy. Odporúčam ako vianočný darček!


Knihu na Slovensku vydalo vydavateľstvo Artforum a v Čechách nakladatelství Paseka.

(c) Text a foto: Peter Janoviček, 2019

Žiadne komentáre: