Analytics

1. 12. 2019

The Irishman: Martin Scorsese a jeho filmová revolúcia

Foto (c) Netflix
Najnovší film režiséra Martina Scorseseho (*1942) "The Irishman" (Ír) mal premiéru 27. septembra 2019 na 57. Newyorskom filmovom festivale a následne sa objavil v limitovanej kino-distribúcií v niekoľkých málo krajinách a na zopár filmových festivaloch. Svoju skutočnú divácku premiéru zažil až 27. novembra, kedy sa objavil na streamovacej službe Netflix, naraz vo všetkých krajinách sveta (s výnimkou Číny, Sýrie, Severnej Kórei a Krymu), pre všetkých jeho 150 miliónov predplatiteľov.

"Je to najväčšia revolúcia od nástupu zvuku vo filmoch, v roku 1927", komentoval systém distribúcie svojho najnovšieho filmu spôsobom VOD (Video on-demand) režisér Scorsese. Film za 159 miliónov dolárov, tak nestavil na zárobky v kinách, ale na zisk z predplatného služby Netflix.

"The Irishman" je natočený na základe bestsellerovej knihy "I Heard You Paint Houses" (2004) bývalého prokurátora, vyšetrovateľa a obhajcu Charlesa Brandta. Brandt vo svojej investigatívnej knihe spracoval príbeh Franka Sheerana (1920 - 2003), odborového predáka napojeného na organizovaný zločin a so vzťahmi s taliansko - americkou mafiánskou rodinou Bufalino z Pensylvánie. Sheeran pochádzal z írsko-švédskej prisťahovaleckej rodiny a bol Írskym katolíkom po otcovi. "Vyznamenal sa" počas 2. svetovej vojny, kedy sa podľa svojho vlastného rozprávania zúčastnil mnohých vojnových zločinov, páchaných  na nemeckých zajatcoch v Európe. Pravdepodobne vtedy sa v ňom vyvinula bezcitnosť a strata úcty k ľudskému životu. Vďaka týmto negatívnym povahovým vlastnostiam, po návrate domov nemal problém s vraždením nepohodlných svedkov a partnerov. Sheeran bol údajne jedným z dvoch ne-Talianov, ktorí boli spriahnutí priamo s Komisiou - riadiacim orgánom americkej Mafie. Mimoriadnym bol Sheeranov vzťah s Jimmym Hoffom (1913 - 1975), dlhoročným prezidentom vplyvnej a mocnej odborovej organizácie "International Brotherhood of Teamsters".
Viac zo skutočného príbehu o prepojení americkej politiky a odborov na organizovaný zločin, nechcem prezrádzať, aby si ho diváci mohli vychutnať vo filme. Každopádne téma ako stvorená pre režiséra mafiánskych eposov Mafiáni a Kasíno. Scorsese sa nad sfilmovaním knihy Charlesa Brandta zamýšľal už dávno a spolu so svojím kamarátom z detstva a jedným z dvorných hercov Robertom de Nirom (*1943) čakali na vhodnú dobu pre takto nákladný projekt. Nakoniec im potrebné financie poskytol Netflix a tak sa film, ktorý by za iných okolností putoval automaticky na strieborné plátno, ocitol na displejoch počítačov, tabletov, mobilov a smart TV.
Zrodila sa spolupráca s veľkým O, ako Oscar. Držiteľ Oscara Scorsese obsadil do hlavnej úlohy filmu, postavy Franka Sheerana, svojho kamaráta a spoluproducenta Roberta de Nira. Úlohu Jimmyho Hoffu dostal držiteľ Oscara Al Pacino (*1940), pre ktorého ide o jeho vôbec prvú spoluprácu so Scorsesem a trojicu hlavných postáv dopĺňa oscarový herec Joe Pesci (*1943), u nás trochu nespravodlivo známy najmä z postavy nízkeho zlomyseľného zlodeja so zlatým zubom z filmov Sám doma. Pesci sa údajne pre spoluprácu nechal nahovárať mimoriadne dlho a ponuku hrať vo filme odmietol aspoň 50 krát, pokým rolu mafiánskeho kmotra Russella Bufalina prijal.
Na výkonoch týchto troch osvedčených hercov a legendách žánru mafiánskych filmov stojí aj Irishman. Všetci traja hrajú výborne a napriek svojmu pokročilému veku stvárňujú svoje postavy v rôznych etapách ich životov. Tu však nastúpila technika a to tiež nie hocijaká. Revolučný spôsob nakrúcania na dve kamery a viac filmových objektívov naraz a digitálne spracovanie obrazu v postprodukcii spôsobili, že herci v prvej polovici filmu pôsobia  napriek svojmu vlastnému veku (76 - 79), primerane podstatne mladšiemu veku svojich postáv. Tento spôsob nakrúcania a následného omladzovania by mohol úplne zmeniť spôsob obsadzovania hercov do filmov - ich vek by viac nemusel hrať takú rolu, ako je tomu v súčastnosti.
Stopáž filmu je závratná: 209 minút, ale ja som sa skutočne nenudil ani jedinú sekundu. Napriek roku výroby 2019 a revolučnej technike použitej pri natáčaní, pôsobí film ako zo "starých dobrých gangsterských čias"; ako starosvetská mafiánska kriminálka, ktorá mohla byť natočená kedykoľvek, kľudne pred 20, 30, či 40 rokmi. Scorsese so svojím tímom proste odviedol svoju klasickú profesionálnu filmárčinu s nezameniteľným spôsobom rozprávania a dokonalým retro lookom.

Jediný problém som mal stým, že mafiánom v podaní tak skvelých hercov som držal palce, čo by znamenalo, že zlo má zvíťaziť nad dobrom. Jedine, žeby v tomto príbehu vlastne žiadne dobro nevystupovalo...
Za mňa jeden z filmov roka! Na Irishmana si rozhodne nájdite čas, pokiaľ máte radi klasické mafiánske filmy a gangsterky.

Íra si môžete kedykoľvek pozrieť na Netflixe, ktorý je pre nových zákazníkov prvých 30 dní zadarmo. The Irishman je dostupný s českým dabingom alebo titulkami.

Text: (c) Peter Janoviček 2019


Trailer k filmu:

Žiadne komentáre: