Analytics

5. 12. 2017

Salzburský pochod Krampusov

Po Slovensku dnes večer a zajtra chodí Mikuláš v sprievode anjela a čerta. V rakúskych mestách a dedinách východne od Álp a rovnako na juhu Bavorska, je však v týchto dňoch najznámejšou a zároveň najobávanejšou  postavou Krampus.

Krampus, ktorý pripomína nášho čerta je napoly koza a napoly démon, ktorý v adventnom období trestá neposlušné deti. Ide pravdepodobne o predkresťanskú tradíciu z alpských území. Krampus sa tesne pred Vianocami, premení na človeka, ktorý si však nepamätá, kým bol.  Krampus sa objavuje v sprievode Mikuláša, avšak fenomén Krampusov sa v Rakúsku natoľko rozmohol, že v období okolo Mikuláša sa usporiadáva tzv. Krampuslauf, teda beh, alebo skôr pochod Krampusov.

Krampuslauf je pre mňa mimoriadne bizarná zábava. V strašidelných kostýmoch diablov (ktoré pôsobia ako inšpirácia pre masky z Pána prsteňov), sú oblečení mladí muži, združení v rôznych spolkoch. Muži sa na svoju  úlohu poctivo pripravujú, chystajú kostýmy a často pred podujatím pijú alkohol. Následne, posilnení šnapsom vyrazia do ulíc, vyzbrojení bičmi a reťazami. Počas Krampuslaufu pochodujú v centre miest a dedín, po dopredu vyznačenej trase, často na najrušnejšej ulici a strašia všetkých naokolo. Niekedy vbehnú aj do obchodov a vystrašia predavačky. Niektorí majú svietiace oči, niektorí smrdia ako capi.

Krampuslauf sa v minulosti natoľko vymykal kontrole, že dnes na všetko dohliada polícia. Krampusi sú označení číslami, aby nemohli pod maskou anonymity beztresne ubližovať ľudom. Alkohol je zakázaný (čo neznamená, že sa aj dodržiava). Každoročne sa behom Krampuslaufov, zraní viacero ich účastníkov z radov divákov.

V Salzburgu sa 5. decembra koná Krampuslauf na dvoch najznámejších nákupných uliciach mesta – Linzergasse a Getreidegasse a okrem 140 Krampusov sa ich účastia tisícky divákov - často detí a mladých ľudí, ktorí Krampusov provokujú a nechajú sa nimi naháňať.
Rakúsko je katolícka krajina. Minimálne táto tradícia však svedčí o trochu iných koreňoch našich západných susedov :)

Žiadne komentáre: