Analytics

8. 3. 2016

Glen Hansard opäť nadchol bratislavské publikum

V pondelok 7. marca 2016 zažila zaplnená bratislavská Stará tržnica koncert, na ktorý stovky zúčastnených divákov tak skoro nezabudnú: Glen Hansard so svojou kapelou zavítal po troch rokoch do nášho hlavného mesta a ako špeciálneho hosťa si priviedol Markétu Irglovú. Oscarové duo sa tak opäť ocitlo spolu na pódiu a postaralo sa o nevšedný hudobný zážitok.

Nepatrím k častým návštevníkom koncertov, ale keď som sa dozvedel, že do Bratislavy zavíta írsky hudobník Glen Hansard, tak som si lístok na jeho koncert jednoducho musel kúpiť. Hansardovu hudbu mám napočúvanú na Spotify a mám ju veľmi rád, ale chýr o jeho koncertných vystúpeniach sľuboval, že naživo to bude ešte väčšia paráda.
Veľmi som sa potešil, keď usporiadateľ koncertu pred časom oznámil meno dovtedy utajeného špeciálneho hosťa a stala sa ním Markéta Irglová, takže som dostal namiesto koncertu jedného môjho obľúbenca, rovno koncert dvoch.
Markéta nastúpila na pódium presne o 19.00 a v štyridsaťminútovom bloku zahrala výber piesní zo svojho posledného albumu Muna, spolu so staršími pesničkami a piesňou Remember Me, ktorá sa ešte na žiadnom jej albume neocitla. Markéta Irglová mala pomerne ťažkú úlohu na veľkom pódiu osamotenej predskokanky, len s klavírom a svojím spevom, čoho si bola vedomá, ďakujúc publiku za pekné prijatie.
Po krátkej prestávke, nastúpil o ôsmej hodine na pódium Glen Hansard so svojimi hudobníkmi a názorne predviedol, prečo je chýr o jeho koncertoch pravdivý. Ťažko mi je opísať niečo, čo musí človek zažiť, aby pochopil aké emócie Hansard počas koncertu svojím divákom odovzdáva. Je to mix smiechu i smútku, radosti zo života, plný hudobného rebelstva a úplného odovzdania sa divákom. Glen Hansard má na pódiu toľko charizmy, že si na ňom môže dovoliť urobiť a povedať v podstate hocičo a publikum to ocení nadšeným potleskom a smiechom a tak si napríklad diváci vypočuli historky o tom ako robil pesničku pre film The Hunger Games, alebo komentár o jeho pocitoch z bratislavskej Starej tržnice, ktorej veľké priestory v ňom vyvolali obavy.
Po hodine a pol koncertu sa Glen Hansard a jeho hudobníci so sálou rozlúčili, aby naštartovali takmer hodinovú šou hudobných prídavkov. Prekvapením bolo, keď sa Hansard po odchode z pódia zrazu objavil na opačnej strane tržnice, pri hlavnom vchode, kde vyskočil na pripravené minipódium a v tesnom zovretí svojich fanúšikov, spolu s dvomi muzikantmi zahrali pre tlieskajúcu halu.
Ku koncu koncertu na pódium opäť prišla Markéta Irglová, aby spolu s Glenom Hansardom zaspievali "povinnú" oscarovú skladbu Falling Slowly a na záver dojímavú Her Mercy.

Koncert Glena Hansarda v Bratislave, v rámci jeho turné Didn’t He Ramble, nazvaného podľa jeho posledného albumu (inak nominovaného na cenu Grammy ako najlepší folkový album) dokázal, že 45 ročný Ír rozhodne patrí na pódium a pred divákov a môžme len dúfať, že na jeho najbližšiu návštevu v Bratislave nebudeme musieť dlho čakať.



Text: Peter Janoviček, 2016

Žiadne komentáre: