Analytics

18. 2. 2016

Ako môj strýko učil domorodcov v Západnej Papui tancovať grécky tanec

Strýko Robert je uznávaný morský biológ, autor dvadsiatky kníh, fotograf, cestovateľ a v poslednej dobe aj tanečník. Spolu s tetou dva razy do týždňa nadšene navštevujú kurz, v ktorom sa učia tancovať tance z celého sveta.
Kmeň Dani, Foto: Maria Hofrichter
Strýko veľa cestuje po svete a počas svojej poslednej expedície po Západnej Papui (čo je západná časť ostrova Nová Guinea, patriaca Indonézií) v januári 2016, navštívil spolu s tetou a ich skupinkou cestovateľov miestny domorodý kmeň Dani.
Tento kmeň bol objavený až v roku 1938 a žije v údolí Baliem, v nadmorskej výške okolo 1600 m.n.m. Domorodci cestovateľom predviedli svoje tradičné tance, čo môjho strýka ako nadšeného tanečníka nenechalo chladným a rozhodol sa im tiež ukázať nejaký typický tanec z Európy. Voľba padla na grécky tanec Sirtaki z filmu Grék Zorba.
Daniovia najprv tanec svojich európskych hostí iba sledovali, ale po chvíli sa pridali k tanečnému rytmu a tí odvážnejší dokonca skúšali napodobňovať kroky tanca Sirtaki. Tanečné číslo nasnímal na malú tetinu kameru miestny indonézsky misionár a strýko si ho po návrate domov nahral na svoj Facebook.

To čo prišlo potom nikto nečakal.

Video sa stalo hitom Facebooku, kedy si ho za týždeň pozrelo vyše 100.000 divákov a stalo sa veľmi obľúbeným, napríklad v Grécku, kde miestni obyvatelia video nadšene zdieľali.
Netradičné tanečné video si všimol aj načítanejší rakúsky denník Kronen Zeitung, český server Novinky.cz, Čas.sk alebo Aktuality.sk.
Po tom, čo sa sledovanosť videa na Facebooku priblížila k 150.000 prehratiam, umiestnil strýko svoje video aj na YouTube, kde si ho môžete teraz tiež pozrieť:



Peter Janoviček, 2016, 
-doplnené 23. februára 2016-

Žiadne komentáre: