Analytics

1. 9. 2015

Fascinujúce Divoké Slovensko Tomáša Hulíka

Rozhlas a televízia Slovenska začala novú televíznu sezónu na Dvojke skutočne na úrovni. Dnes totiž uviedla premiéru nového dokumentu Tomáša Hulíka "Divoké Slovensko".
Tento dokumentárny film je výsledkom širokej koprodukcie spoločností ARTpoint, nautilusfilm a televízií RTVS, ARTE, WDR a BR, pričom prvýkrát ho mali diváci možnosť uvidieť vo februári tohto roku na stanici Arte.
Dnešná slovenská televízna premiéra však ponúka rozšírenú verziu filmu s hudbou, ktorú skomponoval Peter Machajdík a nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu.

Čo napísať o samotnom filme? Mal som možnosť vidieť jeho nemeckú a aj slovenskú verziu a po dvoch zhliadnutiach filmu nevychádzam z údivu, aký úžasný dokument sa o Slovensku a jeho prírode dá natočiť. Človek je už zvyknutý, že o mnohých exotických, alebo vzdialených miestach tohoto sveta vidí v televízií fascinujúce dokumentárne filmy, natočené na tej najvyššej technickej úrovni (najmä produkcia BBC, alebo filmy, ktoré uvádza ORF v sérií Universum), prvýkrát som však niečo takéto videl o svojej rodnej krajine - Slovensku.
Tomáš Hulík, spolu so svojimi kolegami natočil film, aký tu ešte nebol a zaslúži skutočne obdiv a poďakovanie za úžasnú propagáciu Slovenska v zahraničí.
Ťažko slovami popísať krásu záberov na krajinu, prírodu, historické pamiatky a najmä tie najfascinujúcejšie filmové zábery tunajších zvierat a rastlín aké som kedy videl. Človek nemusí byť odborníkom, aby pochopil, koľko roboty sa za filmom skrýva, koľko hodín, dní a týždňov striehnutia na najlepší záber museli tvorcovia filmu stráviť v divokej prírode, aby získali takýto materiál.
Mnohé zvieratá a rastliny, ktoré film predstavuje, mi boli úplne neznáme. Môže zato iste aj moja neznalosť biológie, ale myslím, že práve toto bolo cieľom tvorcov filmu - ukázať divákom skutočne divoké Slovensko a rozmanitosť jeho rastlinného a živočíšneho bohatstva. Teda nielen tradičné šelmy ako medveďa, rysa a vlka, ale aj drobné živočíchy, vtáctvo, ryby a hmyz, ktoré napĺňajú naše lesy, lúky a vodstvá a popri nich rastlinstvo, ktoré je vo svojej kráse ozdobou našej prírody.
Fascinujúce obrazové zábery dopĺňa komentár, ktorý načítal Matej Landl a skutočne úžasná a krásna hudba Petra Machajdíka, ktorá dodáva scénam monumentálnosť a silu.

"Divoké Slovensko" Tomáša Hulíka je dokumentárny film, ktorý ukazuje krásu našej krajiny a prírody v tej najrozmanitejšej podobe, pričom upozorňuje na stále viac aktuálnu potrebu jej ochrany. Svojím obrazovým podaním je film na nadštandartnej úrovni a ponúka najkrajšie zábery slovenskej prírody, aké som kedy videl. Zbytočné viac písať, treba si pozrieť film.

Trailer:




(c) Text: Peter Janoviček, Foto a video: Tomáš Hulík, 2015

Žiadne komentáre: