Analytics

28. 5. 2015

Jesus Christ Superstar po slovensky sa oplatí vidieť

Plagát: Divadlo Tower Stage (www.towerstage.sk)
V posledných rokoch sa mi nestáva často, aby som navštívil predstavenie domácej muzikálovej produkcie. Dávno sú preč tie časy, keď som chodil na Novú scénu v Bratislave za vidinou špičkového muzikálového zážitku. Aj pri mojich minimálne dvoch posledných návštevách Novej scény išlo o hosťovanie českých divadiel. Tak som prvý krát v živote videl naživo muzikál, alebo presnejšie rockovú operu Jesus Christ Superstar v skvelom prevedení Městského divadla v Brne.
Jesusa mám rád už od malička, kedy som s rodičmi prvý krát videl v televízií jeho filmové spracovanie a aj keď som vtedy určite nedokázal vnímať film naplno, tak minimálne ústrednú melódiu som si zamiloval.

Pred pár mesiacmi som v médiách zaregistroval, že sa chystá prvé slovenské spracovanie Jesus Christ Superstar v réžií Jána Ďurovčíka a zmietali mnou pritom zmiešané pocity. Po prvé som si nevedel predstaviť Jesusa v slovenčine, po druhé ma zneistila informácia, že Máriu Magdalénu bude hrať Nela Pocisková, ktorá sa mi na túto úlohu v myšlienkach nehodila (aj keď kto iný by ju u Jána Ďurovčíka mal hrať) a napokon to bolo zapojenie skupiny IMT Smile do projektu (známa kapela bude len tak na pozadí hrať a nebude pritom na seba strhávať pozornosť?). Úprimne povedané po tomto som bol rozhodnutý že si predstavenie nechám ujsť. Nič proti všetkým menovaným, ale s mojou predstavou spracovania Jesusa sa to proste nezhodovalo.
Stále mi však vŕtalo v hlave: "Robí to Ďurovčík, kto iný by to v súčasnosti na Slovensku vedel urobiť lepšie?" a tak som si napokon kúpil lístok. Kedže u nás z nepochopiteľných dôvodov nevyšla na podľa mňa tak významnú kultúrnu udalosť, akou je prvé slovenské naštudovanie kultovej rockovej opery  v novinách ani jedna recenzia (napríklad v Čechách by to bol jav nevídaný), tak som nevedel do čoho idem.

Kúpu lístka a návštevu divadla Tower Stage som napokon neoľutoval. Ďurovčíkove spracovanie Jesus Christ Superstar je moderné a v mnohých ohľadoch inovatívne: dokonalé využitie stiesneného priestoru divadla, využitie svetiel a efektov, úzky kontakt umelcov s divákmi. Ďurovčík dostal z účinkujúcich  maximum a tak divák prežíva príbeh skutočne ako na vlastnej koži a trpí spolu s nimi. Herci spievajú, tancujú a hrajú celých 100 minút bez prestávky ako o život a vďaka skupine IMT Smile (áno, bol to napokon dobrý nápad ich do projektu zapojiť, lebo hrajú výborne a nevtieravo), ktorá dodáva hudbe dobre padnúci rockový grif  ide o takmer dokonalú show, prerastajúcu z divadla na rockový koncert.
Účinkujúci podali veľmi silné výkony, ktoré by myslím obstáli hocikde na svete - herci a rovnako tanečná skupina hrali a tancovali neuveriteľne dobre, vyzdvihnúť musím Judáša Jána Slezáka - presne takýto má byť Judáš v Jesus Christ Superstar! Druhý mi utkvel v pamäti Pilát Jána Jackuliaka, ktorý ho zahral veľmi charizmaticky. Príjemným osviežením a odľahčením bol výstup Herodesa - Viktora Horjána, ktorý sa pre túto úlohu akoby narodil. Ako Máriu Magdalénu som videl Katarínu Hasprovú a len potvrdila, že je vynikajúca speváčka a asi jedna z mála, ktorá by zvládla popri Nele Pociskovej zaspievať náročné party (Ján Ďurovčík do svojho Jesusa pridal pre Máriu Magdalénu výstupy, ktoré som v iných spracovaniach nezaregistroval, pravdepodobne chcel lepšie využiť spevácky potenciál svojich herečiek).
A na záver Ježiš - Patrik Vyskočil, ktorý veľmi dôstojne doplnil ostatných účinkujúcich a previedol pekný spevácky výkon.

Aby som ale iba nechválil: Jedna z mojich obľúbených hudobných pasáží je Predohra, ktorú Ján Ďurovčik poňal spôsobom, kedy divákom na plátno premieta zábery najmä zo súčasného Blízkeho východu - ide o všetky hrôzy, ktoré keď zbadám na internete, tak sa na ne nedokážem pozerať a aj keď chápem, že ide o autorský zámer, tak pre mňa to bol príliš silný začiatok, ktorý mi znepríjemnil počúvanie Predohry.
Moja druhá výčitka sa týka úplného záveru (Ján 19, 41) a opätovného nasadenia Márie Magdalény do scény, v ktorej by som ju nečakal a ktorá má podľa mňa patriť iba postave Ježiša. Tu dokonca nastala na pódiu situácia, ktorú som nepochopil (vymenovávanie rôznych mien svetových a dokonca slovenských osobností). Nepochybujem, že Ján Ďurovčík na to mal svoj dôvod, ale mne - bežnému divákovi nedošlo o čo tam ide.

Záverom: Jesus Christ Superstar v prebásnení Jána Štrassera, ktorého text netrhá uši a verne nadväzuje na anglický originál, v originálnej réžií Jána Ďurovčíka a podporený famóznymi hereckými a speváckymi výkonmi všetkých zúčastnených je dôstojnou adaptáciou legendárnej rockovej opery a rozhodne stojí za návštevu.

Video z prípravy bratislavského Jesus Christ Superstar:



Obsadenie:
Ježiš: Patrik Vyskočil / Roman Tomeš
Judáš: Ján Slezák / Lukáš Adamec
Mária Magdaléna: Nela Pocisková / Katarína Hasprová
Pilát: Ján Jackuliak / Lukáš Adamec / Martin Hudec
Herodes: Ján Jackuliak / Viktor Horján / Martin Hudec
Annáš, Šimon: Lukáš Adamec / Martin Mikulášek
Kaifáš, Peter: Jakub Růžička / Tomáš Majláth
Barnabáš, Matúš: Michal Hallon / Roman Muller

Realizácia:
Réžia, choreografia a svetelný design: Ján Ďurovčík
Slovenské prebásnenie: Ján Štrasser
Spevácke naštudovanie: Ľubomír Dolný
Hudobné naštudovanie: Miro Tásler
Scéna: Martin Černý
Kostýmy: In Style Saly O'Mara

Písané na základe predstavenia hraného dňa 21. 5. 2015

(c) Text: Peter Janoviček, 2015

Žiadne komentáre: