Analytics

18. 3. 2012

Omega v Tatabányi


Po koncerte Queenu a Paula Rodgersa vo Viedni  som sa v sobotu 17. marca 2012 rozhodol navštíviť druhý rockový koncert v mojom živote.
Rockovú hudbu mám rád, ale som typ človeka, ktorý si koncert radšej vychutná doma z DVD, preto ak už idem na koncert musí ísť skutočne o mimoriadnu kapelu. Tentokrát preto nešlo o nikoho menšieho ako najlepšiu rockovú kapelu bývalého východného bloku Omegu.

Skupina Omega vystúpila vrámci svojho jubilejného turné, v ktorom bilancujú svoju neuveriteľnú 50. ročnú kariéru (Omega patrí medzi najdlhšie hrajúce rockové skupiny na svete) v maďarskom meste Tatabánya.
Pred Mestskou športovou halou, v ktorej sa koncert uskutočnil sa už 2 hodiny pred koncertom vytvoril rad ľudí, čakajúcich na vstup. Vekom boli zastúpené hlavne staršie ročníky, ktoré si prišli zaspomínať na hudbu svojej mladosti. Hodinu pred koncertom, po otvorení hlavného vstupu sa športová hala bleskovo naplnila doslova až na prasknutie.
Presne na minútu o ôsmej večer na pódium vyšli členovia symfonického orchestra Danubia, ktorých uviedol  klávesák Omegy László Benkő, ktorý spolu snimi a s bubeníkom skupiny Ferencom Debrecenim zahrali vyše polhodinový koncert výberu hitov Omegy, upravených pre symfonický orchester.

Pre mňa najlepšia časť koncertu prišla hneď nato, keď symfonici, spolu s mladými rockovými hudobníkmi (za zmienku stojí Katy Zee - basáčka kapely Junkstar z Londýna, na pódiu sa objavil aj spevák kapely JC Connington) zahrali väčšiu časť posledného albumu Omegy s názvom Rhapsody (ide o výberovku ich hitov, upravených  pre symfonický orchester). To už na pódium za skandovania divákov vybehol aj spevák kapely János Kóbor, ktorý napriek svojmu veku (tento rok bude mať neuveriteľných 69 rokov) na pódiu pôsobil ako mladík. Nasledovala skutočne vydarená show, čo sa týka hudby, zvuku aj efektov - nesmeli chýbať pôsobivé laserové efekty, ktoré k Omege už roky patria.

Po asi štyridsiatich minútach koncertu so skladbami z albumu Rhapsody nasledoval už klasický rockový koncert Omegy v plnom zložení. Páni aj napriek veku predviedli výborný výkon a priviedli divákov skutočne do varu. Pesničky ako Gyöngyhajú lány, spievalo snimi už celé hľadisko. Koncert sa skončil po vyše 2 a pol hodinách a myslím, že v hale nebolo nespokojného diváka.

Omega predviedla poctivú rockovú show a potvrdila status svojej výnimočnosti aj napriek pokročilému veku jej členov.
Nápad pozvať na turné symfonikov bol skutočne vydarený - koncert aj vďaka nim mal šťavu a spolu s mladými hudobníkmi v časti Rhapsody boli skutočným osviežením a aj vďaka nim dokáže Omega svojím vystúpením osloviť aj mladé ročníky divákov.


Videá z koncertu v Tatabányi:
Gyöngyhajú lány so symfonikmi


Mix z koncertu


Zdroj: YouTube



© Foto: Omega.hu, Text: Peter Janoviček, 2012

Žiadne komentáre: