Analytics

3. 8. 2008

Recenzia: Temný rytier


Pod vplyvom všeobecného nadšenia nad novým pokračovaním Batmana som sa aj ja po dlhšej dobe vybral do multiplexu, aby som si tento letný blockbuster pozrel na veľkom plátne a... spravil som dobre!
Myslím, že nemá zmysel znova vyratúvať všetky pozitíva tohoto filmu, lebo to si každý môže prečítať v iných recenziách. Ja sa len k tomu všetkému už napísanému pripájam a potvrdzujem, že Heath Ledger je najlepší vraždiaci maniak vo filmovej histórií a posmrtného Oscara by si zaslúžil, takisto skvelý je aj Aaron Eckhart ako prokurátor Harvey Dent s "dvomi tvárami". Podobne sa dá pokračovať ďalej: výborní Michael Caine, Morgan Freeman, Gary Oldman, Maggie Gyllenhaal a samozrejme Batman - Chrstian Bale, ktorý sa však trošku (aj vďaka scenáru) medzi toľkými výkonmi stráca.
Mňa osobne veľmi zaujala skvelá filmová hudba od skladateľov Jamesa Newtona Howarda a Hansa Zimmera, ktorá dodala filmu geniálnu temnú atmosféru, až mi pri záverčných titulkoch behal mráz po chrbte.
Temný rytier je skvelo natočený, aj napísaný. Prostredníctvom masových žánrov (mix thrilleru, akcie, drámy a komixu) sprostredkúva širokému publiku kvalitu, ktorú by vňom nikdo nečakal. Film reaguje na problémy doby a ukazuje, že aj tý najlepší môžu nikedy zlyhať a preto je potrebná existencia "Temných rytierov", ktorý aj za cenu kompromisov odvrátia od ľudstva katastrofu a zachovajú v spoločnosti stabilitu.
Nového Batmana rozhodne odporúčam vidieť. Najlepšie na veľkom plátne s kvalitným ozvučením - filmová pochúťka ako vyšitá.

The Dark Knight (USA, 2008, 152 min.)
Réžia: Christopher Nolan. Scenár: Christopher Nolan, Jonathan Nolan. Kamera: Wally Pfister. Strih: Lee Smith. Hudba: James Newton Howard, Hans Zimmer. Hrajú: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman


Moje hodnotenie: 95%
csfd.cz, imdb.com

Copyright: Text by Peter Janoviček, Photo by Warner Bros

Žiadne komentáre: