Analytics

14. 8. 2008

Recenzia: Bathory


Po niečo vyše mesiaci od premiéry som sa konečne na druhý pokus (pri prvom pokuse, týždeň od premiéry bolo beznádejne vypredané) odhodlal navštíviť kino aby som si pozrel film Bathory. Na moje počudovanie bola najväčšia, takmer 500 miestna sála multiplexu úplne vypredaná, čo pánovi Jakubiskovi zo srdca prajem, lebo opäť raz natočil skvelý film a úspech si zaslúži.
Rozpisovať sa o príbehu filmu nemá zmysel, nakoľko jeho kostru pozná asi každý a autorské vsuvky a interpretácie historických faktov nechám ako prekvapenie pre divákov, čo film nevideli (pokiaľ sa ich nedočítajú skôr v niektorých "vyčerpávajúcich recenziách" samozvaných odborníkov na Jakubiskovu tvorbu a Uhorskú históriu dokopy, ktorí nevedia iné iba hľadať chyby, namiesto toho, aby pochválili, čo pochváliť treba).
Ja musím vyzdvihnúť herecké výkony (Anna Friel, Deana Horváthová-Jakubisková, Karel Roden), kameru (F.A. Brabec), hudbu (nechápem, čo sa niektorím na nej nepáči, len to proste nie je Petr Hapka) a nakoniec výborný scenár a réžiu maestra Jakubiska, ktorý je stále v skvelej forme, ako zamlada.
Možno by sa dalo polemizovať o potrebe komických figúrok mníchov, využvajúch Da Vinciho vynálezy (ostro však odmietam debaty o kopírovaní Mena Ruže, to by ho tí kritici asi najprv museli poznať), ktorý sú v príbehu na odlahčenie napätia, ale občas to napätie sami vytvárajú, ale žiaľ vlastnou trápnosťou.
Podobne mi trošku vadili lacno vyzerajúce zábery na historické hrady, ktoré sa ani nesnažili skrývať, že sú namaľované.
Nakoľko je film do slovenčiny nadabovaný, musel som sa nad niektorými hlasmi postáv pousmiať ( Boris Farkaš, ako Bolek Polívka :-), ale naopak vysoko vyzdvihujem dabing hlavnej predstaviteľky Erzsébet Báthory v podaní Soňe Norisovej. Podobne by nezaškodilo preložiť nápisy vo filme z angličtiny, lebo pôsobia ako päsť na oko.
Napriek týmto drobným kritikám sa mi film veľmi páčil a uvažujem nad opätovnou návštevou kina. Zaujímavé bude aj uvedenie filmu v televízií (špekuluje sa o TV minisérií), kde by príbeh dostal viac priestoru na vysvetlenie niektorých dejových zvratov.


Moje hodnotenie: 95%


Viac na: csfd.cz, imdb.com


Bathory
Dráma / Historický
Slovensko / Česko / Maďarsko / Velká Británia, 2008, 138 min

Réžia: Juraj Jakubisko
Hrajú: Anna Friel, Karel Roden nejml., Hans Matheson, Vincent Regan, Franco Nero, Deana Horváthová, Michaela Drotárová, René Štúr, Jiří Mádl, Lucie Vondráčková, Andrej Hryc, Boleslav Polívka, Jiří Korn, Monika Hilmerová, Jaromír Nosek, Táňa Radeva, Eva Elsnerová, Zdeněk Podhůrský, Marek Vašut, Karel Dobrý, Petr Jákl ml., Marek Majeský, Beata Greneche, Ladislav Ondřej, Jan Vlasák, Rudolf Stärz, Sandra Pogodová, Hana Vagnerová, Ilona Svobodová, Vladimír T. Gottwald, Jiří Krytinář, Jiří Maria Sieber, Jan Unger, Anthony Byrne, Václav Upír Krejčí


Copyright: text by Peter Janoviček, photo by Jakubisko Film

Žiadne komentáre: