Analytics

11. 8. 2022

Vernisáž výstavy „Živé námestie: Skryté miesta a nepoznané príbehy“

Výstava pred Starou tržnicou.
Foto: Daniela Bičanovská
„Živé námestie: Skryté miesta a nepoznané príbehy“ je nová slovensko – anglická panelová pop-up výstava, na ktorej som pracoval ako kurátor za občianske združenie Bratislavské rožky, ktoré výstavu pripravilo v spolupráci s Alianciou Stará tržnica a Metropolitným inštitútom Bratislavy. Jej otvorenie sa uskutočnilo 9. augusta 2022 a na Námestí Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou ju nájdete až do 30. októbra.

V utorok 9. augusta 2022 sme s občianskym združením Bratislavské rožky pripravili slávnostné otvorenie novej slovensko – anglickej panelovej výstavy, ktorá vznikla v spolupráci s Alianciou Stará tržnica a Metropolitným inštitútom Bratislavy podľa publikácie „Sprievodca živým námestím“ autoriek Bianky Čajovej a Michaely Koklesovej, ktorú vydal Metropolitný inštitút Bratislavy.

Cieľom nás autorov výstavy je návštevníčky a návštevníkov zoznámiť s dejinami a zaujímavosťami najväčšieho centrálneho priestoru v Bratislave, ktorý tvoria tri námestia: Kamenné námestie, Námestie Nežnej revolúcie a Námestie SNP. Tento priestor bol kedysi mestským trhoviskom, cieľom Napoleonovho ostreľovania, ale aj miestom, kde sme si vybojovali späť slobodu a demokraciu. Námestia spoločne už čoskoro prejdú komplexnou revitalizáciou, vďaka ktorej si každé z nich zachová svoju vlastnú atmosféru, pričom sa celé územie pekne zjednotí a ešte viac ožije.

Foto: Daniela Bičanovská

Na desiatich výstavných paneloch sa návštevníčky a návštevníci dozvedia zaujímavosti o Námestí SNP a o jeho dejinách. Nevynechali sme ani Starú tržnicu na Námestí Nežnej revolúcie, ktorá je dnes obľúbeným miestom nákupov, stretávania i kultúry. Záujemcov o výstavu oboznámime s Manderlovým domom od architekta, ktorý zmenil tvár Bratislavy, ukážeme im cirkevnú architektúru na námestí a zoznámia sa aj s dejinami Poštového paláca. Bokom neostane ani Kamenné námestie a rovnako sa návštevníci výstavy oboznámia s kultúrnymi inštitúciami Živého námestia.
Posledný panel výstavy je venovaný budúcnosti Živého námestia a podobe, ktorú tento verejný priestor v úplnom centre Bratislavy už čoskoro nadobudne.

Foto: Daniela Bičanovská

Teším sa, že po úplne prvý raz sa na výstavu dostali aj moje fotografie a rovnako historické pohľadnice z mojej zbierky.

Naša výstava je pred Starou tržnicou voľne prístupná do 30. októbra 2022.








 
Viac fotografií z vernisáže výstavy nájdete na facebooku fotografky Daniely Bičanovskej.

(c) Foto: Daniela Bičanovská, Text: Peter Janoviček


Táto výstava je spolufinancovaná vládami Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska prostredníctvom vyšehradských grantov z Medzinárodného vyšehradského fondu.

Žiadne komentáre: