Analytics

25. 7. 2022

Pozvánka na výstavu "Živé námestie: Skryté miesta a nepoznané príbehy"



Teším sa, že som mohol pracovať ako kurátor na vzniku zaujímavej slovensko - anglickej pop-up panelovej výstavy s názvom "Živé námestie: Skryté miesta a nepoznané príbehy", ktorú sme pripravili s o. z. Bratislavské rožky
Všetkých, ktorí práve nebudú dovolenkovať srdečne pozývam na vernisáž, ktorá sa uskutoční v utorok 9. augusta 2022 o 18.00 pred Starou tržnicou v Bratislave.

Na čo sa na výstave môžete tešiť?
Spoznajte dejiny, objavte skryté zákutia a nahliadnite do budúcnosti Živého námestia, ktoré bolo kedysi mestským trhoviskom, cieľom Napoleonovho ostreľovania, ale aj miestom, kde sme si vybojovali späť slobodu a demokraciu.
Tento najväčší centrálny priestor v Bratislave tvoria tri námestia: Kamenné námestie, Námestie Nežnej revolúcie a Námestie SNP.
Spoločne už čoskoro prejdú komplexnou revitalizáciou, vďaka ktorej si každé z nich zachová svoju vlastnú atmosféru, pričom sa celé územie pekne zjednotí a ešte viac ožije.
Príďte spoznať jeho bohatú históriu či objaviť zaujímavé miesta, v ktorých si môžete vychutnať genius loci Živého námestia už teraz.

Autorský tím:
Kurátori výstavy: Peter Janoviček, Mgr. Sándor Papp ml.
Výtvarné riešenie: Milk.sk
Texty: Bianka Čajová, Michaela Koklesová a Peter Janoviček
Fotografie: Nora a Jakub Čaprnka, Peter Janoviček
Zdroje obrazových materiálov: Juraj Horváth, Július Cmorej, Múzeum mesta Bratislavy, Archív mesta Bratislavy, Slovenská národná galéria, Archív rodiny Satinských, o. z. Bratislavské rožky, TASR, PamMap.sk, Galéria Nedbalka, Peter Janoviček
Konzultácie: Ivo Štassel, Julia Itin, Ivor Švihran a o. z. Bratislavské rožky
Anglický preklad: Beáta Nagyová


Výstavu "Živé námestie: Skryté miesta a nepoznané príbehypripravilo občianske združenie Bratislavské rožky v spolupráci s Alianciou Stará tržnica, podľa publikácie „Sprievodca živým námestím“, ktorú vydal v roku 2021 Metropolitný inštitút Bratislavy.

Táto výstava je spolufinancovaná vládami Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska prostredníctvom vyšehradských grantov z Medzinárodného vyšehradského fondu. Poslaním fondu je presadzovať myšlienky udržateľnej regionálnej spolupráce v strednej Európe.

Žiadne komentáre: