Analytics

20. 5. 2022

Salzburgom po stopách Mozarta

Počas príprav mojej novej detskej knihy "Mozart, Vĺčikove Vianoce" som sa vydal do Mozartovho rodného mesta. Veď kde inde zbierať materiál a pracovať na rukopise knihy, ak nie v meste, kde sa W. A. Mozart narodil a strávil tu časť života.

Mesto na rieke Salzach má pre mňa osobne a rovnako pre našu rodinu mimoriadny význam. Tu našli domov dve vlny emigrantov z našej rodiny a ja sám som tu desať mesiacov žil.
Salzburg mám rovnako rád ako rodnú Bratislavu a poznám ho rovnako dobre. O meste a jeho spojení s Prešporkom, či Bratislavou, sme so strýkom Robertom Hofrichterom písali v našej prvej spoločnej knihe "Z Prešporku do Soľnohradu".
Teraz som sem prišiel opäť, aby som pracoval na svojej prvej samostatnej a dokonca detskej rozprávkovej knihe. Knižka detskému čitateľovi približuje osobnosť hudobného génia W. A. Mozarta (1756 - 1791), ktorý sa narodil v Salzburgu. A keďže ako šesťročný navštívil Bratislavu, zdal sa mi tento príbeh hodný knihy, ktorá o tejto návšteve deťom porozpráva.
Zrazu som mal pocit, že o Mozartovi chcem vedieť všetko, a preto som sa v mojom obľúbenom meste zahral na turistu a vydal sa po jeho stopách. Na fotkách ponúkam malý výber toho, čo som videl. 
V skutočnosti je toho "mozartovského" v meste ďaleko viac. Ale to treba prísť osobne a spoznávať to na vlastné oči...

Pohľad na staré mesto a pevnosť Hohensalzburg z kopca Kapuzinerberg. V pozadí hora Untersberg.

Mozartov pamätník na Mozartovom námestí.

Mozartov rodný dom na ulici Getreidegasse.
Tu sa W. A. Mozart narodil 27. januára 1756 v byte na treťom poschodí.

Kuchyňa v byte Mozartovcov.

Expozícia múzea.

Dom na námestí Makartplazt, v ktorom rodina Mozartovcov
bývala v rokoch 1773 - 1787.

Mozartova busta na kopci Kapuzinerberg.
Za bustou stával tzv. Zauberflötenhäuschen, teda domček, v ktorom Mozart dokončil svoju Čarovnú flautu. Bolo to vo Viedni, neskôr domček premiestnili na kopec Kapuzinerberg a v 20. storočí  do záhrady Nadácie Mozartem, kde sa dnes dá pozrieť.

Hrob Mozartovej ženy Constanze a otca Leopolda na cintoríne Sebastiansfriedhof.

Bratislava na mape Mozartovho sveta. V Mozartovom rodnom dome, spravovanom Nadáciou Mozarteum takto dokladujú, že W. A. Mozart Bratislavu v roku 1762 navštívil.

Budova Nadácie Mozarteum na ulici Schwarzstrasse. Nadácia spravuje odkaz hudobného génia a písomné pamiatky na neho.




Napísanie knihy podporil z verejných zdrojov formou štipendia Fond na podporu umenia.

(c) Text a foto: Peter Janoviček, 2022


 

Žiadne komentáre: