Analytics

26. 8. 2020

Desatoro boja proti koronavírusu

V poslednej dobe sa v online priestore stretávam s názormi typu "korona je fake news", "nosenie rúšok je zbytočné", "nikdy sa proti korone nedám zaočkovať" a podobne. Namiesto hádania sa s jednotlivcami, radšej vecne sumarizujem fakty, ktoré sú podložené vedeckými poznatkami, z ktorých som vytvoril akési desatoro boja proti novému koronavírusu.

1. "Korona" nie je fake news! Vyše 800.000 ľudí, ktorí na ňu doteraz zomreli (údaj z augusta 2020), by s Tebou nesúhlasili.

2. Nosenie rúšok nie je zbytočné. Naopak, pri správne nasadenom rúšku u všetkých zúčastnených, vieme aj v miestnosti, v ktorej je viac ľudí, eliminovať šírenie nákazy.

3. Nosenie rúšok neznižuje úroveň kyslíka v krvi! Takéto tvrdenie nie je pravdivé.

4. V rúšku sa dá dýchať a nepotrebuješ mať preto z neho vystrčený nos. Pokiaľ si neprekryješ ústa A AJ NOS rúškom, máš ho na sebe zbytočne a nie je účinné.

5. Rúško funguje iba ak sa o neho staráš - vymieňaš, alebo pravidelne perieš. Zároveň platí, že účinné je minimálne dvoj, ideálne však trojvrstvové rúško. Rúška z príliš tenkých materiálov proti šíreniu koronavírusu nefungujú.

6. Čo je najväčšie riziko?
- nenosiť rúško v MHD, medzimestských autobusoch, vlakoch, či uzavretých priestoroch budov, prípadne ho nosiť tak, že ti z neho trčí nos.
- chodiť sa zabávať medzi ľudí do uzavretých priestorov, kde nie je zabezpečené priame vetranie.
- neumývať si poriadne ruky a nepoužívať dezinfekciu, keď sa chytáš predmetov vo verejných priestranstvách, dopravných prostriedkoch, či obchodoch.
- pozor na cestovanie v autách s cudzími ľuďmi alebo jazdu vo výťahoch. Tu by si tiež mal mať nasadené rúško.

7. Malo by byť samozrejmosťou, že berieme ohľad nielen na seba, ale hlavne na druhých. Rúška nosíš, aby si nenakazil iných ľudí. Pokiaľ nie si zdravotne v poriadku, nemáš chodiť do spoločnosti a ani do práce. Ak máš tu možnosť, využi prácu z domu.

8. Pokiaľ Covid-19 dostaneš, nemusíš mať žiadne príznaky. Zároveň si však infekčný a môžeš nakaziť všetkých naokolo seba. Mysli nato pri návšteve rodičov, či starých rodičov. Vírus, ktorý Tebe neublíži, môže ohroziť život Tvojich blízkych!

9. Očkovanie nie je zdraviu škodlivé. Pokiaľ sa podarí vyvinúť očkovaciu látku proti Covidu-19, daj sa zaočkovať. Ochrániš tak seba, svoju rodinu ale aj všetkých ľudí, ktorých stretávaš.

10. Overuj si fakty, ktoré čítaš na internete. Sieťou sa šíri obrovské množstvo bludov, ktoré medzi ľudí zasievajú pochybnosti o vážnosti situácie a prispievajú k šíreniu koronavírusu. Za pozornosť stoja iba informácie zo serióznych médií, vládnych inštitúcií, či napríklad Svetovej zdravotníckej organizácie. Status priateľa na facebooku, ktorý tvrdí, že "rúška sú nebezpečné", či "očkovanie je škodlivé" nestojí za Tvoju pozornosť, lajkovanie, či nebodaj zdieľanie.

A ako bonus: mobil, na ktorom si možno práve čítaš tento text sa oplatí raz za čas vyčistiť. Celé dni ho držíš v rukách a prikladáš si na tvár. Použi navlhčenú utierku s mydlovou vodou, prípadne riedeným alkoholom a opatrne poutieraj jeho povrch, vyhni sa pritom otvorom na zariadení. 


Na záver aj dobrá správa: Tráviť čas vonku na vzduchu nie je nebezpečné, ale je dokonca zdraviu prospešné. Pokiaľ si v prírode, parku, či hoci aj v meste, kde naokolo nie je priveľa ľudí, nemusíš sa báť nákazy. Vždy je lepšie tráviť čas vonku, než sedieť v uzavretých, slabo vetraných či klimatizovaných vnútorných priestoroch.

Žiadne komentáre: