Analytics

6. 5. 2016

Hollywoodsky hudobný mág Hans Zimmer očaril Bratislavu

Foto: Predpredaj.sk
HANS ZIMMER je pravdepodobne najznámejší a najúspešnejší filmový skladateľ súčasnosti. Jeho muzikantský rukopis je všeobecne známy a jeho meno sa stalo synonymom hollywoodskej filmovej hudby. Zimmer skomponoval hudobný sprievod k toľkým komerčne úspešným filmom, že jeho hudbu pravdepodobne niekedy počul každý z nás. Z dlhého zoznamu filmov, pod ktoré sa Zimmer ako skladateľ podpísal spomeniem aspoň zopár: Rain Man, Leví kráľ, Tenká červená čiara, Gladiátor, Posledný samuraj, Da Vinciho kód, Piráti Karibiku, Sherlock Holmes, Počiatok, Interstellar.
Hans Zimmer je držiteľom ceny Americkej akadémie filmových umení a vied Oscar za hudbu k filmu Leví kráľ a dvoch Zlatých glóbusov za hudbu k Leviemu Kráľovi a filmu Gladiátor.

Nestáva sa často, aby takto svetovo úspešný skladateľ prišiel osobne odprezentovať svoju hudbu slovenskému publiku. Bratislava mala to šťastie, že sa ocitla na zozname 32 miest, do ktorých Hans Zimmer počas svojho úplne prvého európskeho turné s koncertnou show Live On Tour zavítal. Kto sa koncertu na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu zúčastnil, rozhodne kúpu lístkov neľutoval.

Bratislavský zimný štadión, ktorí naplnili zväčša mladšie ročníky,  netrpezlivo čakal na 19. hodinu a desiatu minútu, kedy na pódium vyšiel Hans Zimmer a po slovensky pozdravil  publikum. Potom už prešiel do angličtiny a ukázalo sa, že Zimmer je veľmi výrečný interpret, ktorý svojich divákov po celý večer bavil historkami, spojenými s predstavovaním jednotlivých piesní, čo publikum vždy náležite ocenilo potleskom.
Hans Zimmer sa ešte pred koncertom vyjadril, o čo mu počas jeho show ide:
"Pokúšam sa o to, aby bol koncert spoločným zážitkom, aby som si ho užil ja i obecenstvo. Dnes je život ťažký, ľudia majú problémy s peniazmi, skutočne sa zdierajú v práci. Chcem, aby keď si prídu pozrieť niečo, na čom som pracoval, aby vedeli, že to bude zážitok, že to bude iné, že sa aspoň na dve a pol hodiny spolu prenesieme do iného sveta." (Zdroj: Teraz.sk
Treba uznať, že presne naplnil svoj cieľ. Bolo vidno, že koncertovanie pred vypredanou halou ho skutočne baví a že túto show nerobí z povinnosti, ale preto, že chce ukázať ľudom svoju hudbu, ako ju cíti on. Vo filmoch, pre ktoré Zimmer komponuje hudbu, často jeho muzikantské motívy zanikajú v spŕške špeciálnych efektov a nahusteného deja. Preto je evidentné, že ho nesmierne teší, keď môže svoju hudbu prezentovať podľa seba, ako hlavný bod programu. Videoprojekcia počas koncertu neukazovala žiadne ukážky z filmov, tie boli pripomínané skôr iba v náznakoch, ako napríklad letiace netopiere počas hudby z Nolanovho Batmana.
Hansa Zimmera na pódiu doprevádzala koncertná kapela, sláčikové zoskupenie mladých hudobníčok, Český národný symfonický orchester a vyše dvadsaťčlenný spevácky zbor, ktorí dohromady vytvárali neuveriteľne monumentálne prevedenie už aj tak silných filmových melódií.
Zladenie hudby so svetelnými efektami bolo dych vyrážajúce a postaralo sa skutočne o zážitok nielen pre sluch ale aj zrak divákov. Hudba bola ozaj hlasná a chvíľami rezonovala celá hala - presne takto to má Zimmer rád a človek tento zážitok pozná z návštevy kina pri každom filme, ku ktorému Zimmer komponoval soundtrack.
Trojhodinový večer bol rozdelený do dvoch častí. V prvej polovici koncertu zahral Zimmer a jeho hudobníci skladby, na ktoré publikum čakalo. Išlo o melódie a suity z filmov ako Šofér slečny Daisy, Gladiátor, Da Vinciho kód, Leví kráľ (pieseň z neho prišiel zaspievať pôvodný interpret skladby Lebo M.z Južnej Afriky), Piráti Karibiku, alebo Sherlock Holmes. Pri posledne menovanom filme, ma trochu zamrzelo, že ostala nevyužitá príležitosť pozvať na pódium skupinu Sendreiovcov, ktorí boli v sále prítomní a ktorých Hans Zimmer objavil, keď po celej Európe hľadal originálnu cigánsku kapelu pre hudbu k filmu Sherlock Holmes 2: Hra tieňov. Koncert na bratislavskom zimnom štadióne totiž nebola prvá Zimmerova návšteva Slovenska. Sám spomenul svoju návštevu Košíc, počas hľadania vhodných rómskych hudbníkov a s humorom dodal, že má pocit, že strávil na Slovensku viac času vo svojom vlastnom rodisku.

V polovici  koncertu Hans oznámil "Luftpause", po ktorej sa vrátil s ďaleko temnejšou časťou svojej show, ktorá divákov doslova prikovala k sedačkám. Ukázalo sa, že pre zážitok, na aký si inokedy chodíme do kina, nie sú potrebné filmové obrázky. Hans Zimmer dokáže rozprávať hudbou, ktorej dojem doplnili kreatívne videoprojekcie a svetelná show. Táto časť venovaná najmä supehrdinovsko - Nolanovskej časti Zimmerovej tvorby obsahovala melódie z filmov ako The Amazing Spider-Man 2, Batmanovskej trilógie, Interstellar a na záver ako prídavok famózna skladba Time z filmu Inception, po ktorej záverečný potlesk a ovácie publika otriasali halou.

Koncert Hansa Zimmera bol zážitok. V tom sa zhodujú nadšení diváci jeho show po celej Európe. Niektorí spomínajú, že lepší koncert nikdy nevideli. Ťažko to objektívne posúdiť, ale treba priznať, že Hans Zimmer so sebou priniesol niečo z pozlátka a zážitku, aký vie vytvoriť jedine Hollywood. Slová ako zimomriavky, monumentálnosť, záplava emócií a energie, ale aj vtip a humor najlepšie vystihujú Zimmerov koncert. Záverečné standing ovation bolo teda namieste a treba veriť, že sa Hans Zimmer ešte raz do Bratislavy vráti - bude tu na neho čakať veľa verných fanúšikov.

(c) Text: Peter Janoviček, 2016


Na záver zopár dojmov z koncertu Hansa Zimmera v Bratislave, ako ho zaznamenali sociálne siete:











Žiadne komentáre: