Analytics

21. 11. 2015

Dracula nezostarol ani po dvadsiatich rokoch

Foto : Predpredaj.sk
Neuveriteľných dvadsať rokov uplynulo od momentu, kedy sa na javisku pražského Kongresového centra divákom prvýkrát predstavil knieža Dracula a spôsobil na českej muzikálovej scéne dovtedy nevídaný ošiaľ.
Prvé naštudovanie muzikálu Karla Svobodu, Zdeňka Borovca a Richarda Hesa, v nezabudnuteľnej réžií Jozefa Bednárika videlo do roku 1998 neuveriteľných 1,2 milióna divákov a dočkalo sa 1100 repríz.
Ja sám som Draculu videl prvýkrát v roku 1998, kedy ho začali uvádzať v bratislavskom Istropolise so slovenskými alternáciami. Hoci ubehlo už 17 rokov, stále mám v hlave veľmi silnú spomienku na toto predstavenie a odvtedy som mal nesplnený muzikálový sen - totiž vidieť Draculu s Danielom Hůlkom v hlavnej úlohe, pretože v predstavení, ktoré som vtedy videl ja, neúčinkoval. Takisto mám odvtedy doma vyšúchanú magnetofónovú pásku, vďaka ktorej poznám pesničky muzikálu takmer naspamäť.
Dočkal som sa včera, kedy sa Dracula do Bratislavy vrátil v predstavení "Dracula 20 rokov - Pocta autorom" v réžií Filipa Renča. Popri predstavení v Kameňolome pod Pezinskou Babou, ktoré sa konalo v júni, avšak pri takmer zimnom počasí, kedy diváci trpeli spolu s účinkujúcimi a Košickom predstavení, ktoré sa bude konať 24. novembra sú to jediné tohtoročné možnosti, kedy sa muzikál na Slovensku dá vidieť.

Bratislavské predstavenie v Slovnaft aréne neoplývalo úplne divadelnou náladou, na akú som zvyknutý - divadlo pre 6000 ľudí je niečo, čo som doteraz nezažil. Zo sektoru B1, kde sme sedeli, človek len ťažko dovidí na pódium, našťastie vďaka veľkoplošným obrazovkám sme mali prehľad, čo sa na pódiu deje, aj keď treba podotknúť, že kamera chvíľami nestíhala a namiesto hercov snímala orchester. Nevedel som, čo presne mám čakať od zvuku vo veľkej hale, ale nakoniec, azda na pár zádrheľov, bol zvuk celkom slušný.

Slovnaft Aréna pred začiatkom predstavenia.
Foto: autor
Samotné predstavenie v takej veľkej aréne na mňa pôsobilo ako niečo medzi divadelnou show a koncertom. Daniel Hůlka, na ktorého výkon som sa netešil iba ja, ale asi všetci diváci v sále, nesklamal a potvrdil, že on je "pravý" Dracula. Spevácky bol skutočne vynikajúci a aj keby človeka na predstavení nezaujalo nič iné, tak kvôli jeho speváckemu výkonu sa muzikál oplatí vidieť. Pochváliť ale musím aj ostatných účinkujúcich, z ktorých som poznal iba Leonu Machálkovú, ktorá v predstavení hrá tiež už do začiatku. Páčil sa mi výkon Kamily Nývltovej v úlohe Adriany/Sandry a rovnako "šašek, sluha, profesor" v podaní Tomáša Trapla. Skvelí boli tanečníci a viac vďaka obrázkom z predstavenia ako osobnému vnemu musím pochváliť krásne kostýmy.
Páčilo sa mi, ako boli v predstavení ponechané nápady režiséra Bednárika, ale všimol som si určitých zmien, ktoré urobili terajší tvorcovia hlavne v druhej polovici predstavenia (kde sú motorky? :D).
Každopádne finále bolo skvelé a mrazivé - presne ako má byť a publikum dalo svoje nadšenie patrične najavo búrlivým potleskom a ováciami.

Milým prekvapením bol úplný záver, kedy sa vyjasnilo, čo presne sa myslí názvom "Pocta autorom". Na pódium prišiel veľká detský spevácky zbor, ktorý zaspieval piesne z muzikálu, pričom na plátna boli premietané zábery dnes už nežijúcich tvorcov a pôvodného režiséra Draculu. Vskutku dojemný moment, ktorý publikom ocenilo potleskom.

Ja za seba musím bratislavské predstavenie muzikálu Dracula pochváliť - bol to skutočne zážitok, na ktorý som dlho čakal a ktorý stál na návštevu. Potvrdzuje sa, že muzikál Dracula je zaslúžene legendou svojho žánru a ktorý aj po dvadsiatich rokoch nestratil nič zo svojich kvalít.


A na záver zopár dojmov z predstavenia, ktoré som našiel na sociálnych sieťach, špeciálne odporúčam túto peknú fotogalériu:


photo: reefe | www.reefe.sk
Posted by reefe on Friday, November 20, 2015



Ďakujeme Bratislava!Tešíme sa Košice!Aj so špeciálnym bonusom na záver-Poctou Autorom...
Posted by Jano Kakaščík on Saturday, November 21, 2015


Takto to vyzeralo dnes na predstavení v Bratislave... ďalšia skvelá show nás čaká už v utorok v Košiciach!
Posted by Dracula 2015 on Friday, November 20, 2015


A je to tady! Dnes Dracula v Bratislave a 6000 lidi v hale
Posted by Kamila Nývltová on Friday, November 20, 2015

Fotka uverejnená používateľom Dominik Besler Production (@dominikbesler),


Fotka uverejnená používateľom Dominik Besler Production (@dominikbesler),






OBSADENIE :
Dracula : DANIEL HULKA
Lorraine: LEONA MACHÁLKOVÁ
Adriana/Sandra : KAMILA NÝVLTOVÁ
šašek, sluha , profesor : TOMÁŠ TRAPL
Steven : JOSEF VÁGNER


Text: (c) Peter Janoviček, 2015

Žiadne komentáre: