Analytics

31. 12. 2011

Recenzia: Cesty Slovenskom


Takmer presne rok po premiére dokumentu „Návrat Rysov“ režiséra a kameramana Tomáša Hulíka odvysielala Slovenská televízia jeho nový film „Cesty Slovenskom“.  Televízna premiéra spomenutého dokumentu sa uskutočnila 30. decembra 2011 na STV2.
Filmového tvorcu televízia divákom zároveň pripomína aj reprízami jeho ďalších filmov „Vysoké Tatry  - divočina zamrznutá v čase (réžia: Pavol Barabáš, kamera: Tomáš Hulík, recenzia tu) a Návrat rysov (kamera a réžia: Tomáš Hulík, recenzia tu).

„Cesty Slovenskom“ sú odlišné od dvoch vyššie spomenutých dokumentov. Ide o akúsi obrazovú poctu kráse Slovenska. Film sa nezameriava len na prírodu, ale divákovi približuje aj slovenské mestá, dediny, hrady, zámky, kostoly a ľudové zvyky.

Nádherné zábery slovenskej krajiny, kde skutočne stojí za pochvalu úžasná kamera Tomáša Hulíka, podfarbuje jemná hudba Petra Machajdíka a čítaný komentár v podaní Petra Rúfusa.

Autor za 52 minút povodí diváka skutočne celým Slovenskom  a ukáže mu z neho to najkrajšie a najzaujímavejšie. Aj keby mal človek pocit, že Slovensko dobre pozná, myslím, že Tomáš Hulík ho vyvedie z omylu a prostredníctvom svojej kamery mu ukáže niekedy aj dôverne známe miesta z novej perspektívy, až sa divákovi otvoria oči a neveriacky obdivuje výtvory ľudských rúk, alebo prírody samej akoby po prvý krát.
Vizuálna stránka filmu je skutočne fascinujúca a zaslúži si uznanie – vnímavý divák cíti to obrovské množstvo práce,  ktoré sa za takýmto projektom skrýva (rok a pol práce a 50 000 kilometrov najazdených Slovenskom).

Každodenná slovenská realita je samozrejme odlišná od tej filmovej, kde Slovensko je dokonalé v svojej kráse. Človek, ktorý tu je doma vie, že v skutočnosti často za nádhernou siluetou hradov, alebo panorámou panenskej krajiny vytŕčajú škaredé panelákové sídliská. Steny stredovekých kostolov sú zničené buď nezáujmom kompetentných alebo napríklad počínaním barbarských vandalov so sprejmi. Tomáš Hulík popri filmovaní Ciest Slovenskom vytvoril aj paralelný projekt Dark Side of Slovakia, ktorý sa práve touto odvrátenou stránkou Slovenska zaoberá.
Je dobré si raz za čas pozrieť dokument ako „Cesty Slovenskom“, aby si človek krajinu, v ktorej žije, začal opäť vážiť a možno si k nej vytvoril lepší vzťah, ktorý ho zaväzuje sa o vlastnú krajinu aj starať a nečakať, že to urobí niekto druhý.


Odkazy:


(c) Text:  Peter Janoviček, Photo: Tomáš Hulík, 2011
Aktualizované: 1. 1. 2012

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Gratulujem tvorcom filmu "Cesty Slovenskom" k jedinečnému dokumentu o krásach našej krajiny. Takýchto umelecky hodnotných diel naša kinematografia veľa nevyprodukovala - sú nimi naozaj viacmenej iba filmy pána Hulíka. Nádherné zábery umocnené príjemným komentárom a nádhernou hudbou Petra Machajdíka. Po vzhliadnutí premiéry aj reprízy som bol dojatý úžasným skĺbením obrazu a zvuku. Škoda, že táto recenzia nespomína aj meno tvorcu hudby, pretože bez jeho citlivého vkladu by bol film pravdepodobne o dosť menejhodnotný. Vo svete sa zvyknú bežne už desaťročia spájať mená filmárov s významnejšími skladateľmi soundtrackov (Greeneway/Nyman, Fellini/Rota, Morricone, Šulík/Godár, vie sa o filmovej hudbe Arvo Pärta apod.).
Ešte raz gratulujem k výbornému filmu a teším sa, že som ho neprepásol.

Peter Janoviček povedal(a)...

Meno autora hudby doplnené do recenzie 1.1.2012