Analytics

9. 10. 2007

ORF uvedie nový Barabášov film

Pri vyslovení mena dokumentaristu Pavla Barabáša mi v mysli vždy vyvstanú predstavy nedostižných, exotických krajín a expedícií na pokraji ľudských možností. Práve jeho tvorba ma inšpirovala kúpiť si videokameru a natáčať vlastné - amatérske dokumenty, určené úzkemu rodinnému kruhu divákov.

Tomáša Hulíka poznám najmä vďaka bobrom, ktorým venoval toľko svojho času, ako asi nikto iný. Jeho články sa objavili v National Geographic a on sám sa popri bobroch stal hviezdou dokumentárneho filmu „Hulik und die Biber“, ktorý natočila rakúska televízia. S Tomášom som sa dokonca raz stretol osobne, cez osobu môjho strýka Róberta Hofrichtera – biológa a knižného autora žijúceho v Rakúsku, s ktorým sme potom pátrali na brehoch Moravy po bobroch...


Pavol Barabáš a Tomáš Hulík sa stretli pri natáčaní filmu "VYSOKÉ TATRY - DIVOČINA ZAMRZNUTÁ V ČASE", štvrtom filme Pavla Barabáša z prostredia Tatier. Film ukazuje nielen krásu samotných veľhôr, ale aj život zvierat v Tatrách ( poradcom pri scénach so zvieratami bol známy ochranár Miloš Majda) a naviazanosť osudov zvierat na osud horských ľudí.

Zaujímavosťou je, že film bol natočený pre rakúsku verejnoprávnu televíziu ORF, ktorá ho odvysiela vrámci prestížneho cyklu dokumentárnych filmov UNIVERSUM 16. októbra 2007.

Predpremiéra filmu sa uskutoční už 10.10.2007 v rámci festivalu horských filmov v Poprade.

Nakoľko sa do Popradu nedostanem, musím počkať do uvedenia filmu na ORF2 a potom prinesiem na svojom blogu recenziu na film.

Ostáva len dúfať, že sa aj naša verejnoprávna STV zobudí a keď sa už na filme nepodieľala ani ako koproducent, tak aspoň film odvysiela aj pre tých, ktorí nemajú možnosť sledovať ORF2.


Info o filme VYSOKÉ TATRY - DIVOČINA ZAMRZNUTÁ V ČASE:
Predpremiéra: MFHF Poprad - 10.10.2007 o 18.00hod.

Premiéra: 16.10.2007 o 20.15 na ORF2

koproducenti: ORF – Universum, WDR, NDR
produkcia: Tomáš Hulík, Harald Pokieser
námet: Tomáš Hulík
scenár a komentár: Pavol Barabáš
strih: Astrid Steiner
kamera: Tomáš Hulík
réžia: Pavol Barabáš
odborná spolupráca: Miloš Majda
hudba: MAOK
dĺžka: 52 minút
formát: DIGITAL BETACAM
verzia: nemecká, slovenská, anglická
Nemecký názov: Zauberberge - Die Wildnis der hohen Tatra
Anglický názov: High Tatras - A Wilderness frozen in Time

Viac na:

www.tomashulik.sk

www.k2studio.sk


Rozhovor SME od Karola Sudora s Tomášom Hulíkom:

http://www.sme.sk/c/3374443/Tomas-Hulik-Bobry-si-stavaju-chladnicky.html




Žiadne komentáre: