Analytics

6. 6. 2024

Slovenský divadelný Adrian Mole srší humorom

V rámci príprav k napísaniu rukopisu románu "Moje leto s Hubertom," som navštívil predstavenie Divadla Ludus TAJNÝ DENNÍK ADRIANA MOLA, určené školákom. Vidieť dramatizáciu mojej obľúbenej knihy, bolo už dlhšie mojím snom. Navyše Adrian Mole je akoby "starším bratom" môjho vlastného literárneho hrdinu Michala Horvátha. Sklamaný z predstavenia som rozhodne nebol. Práve naopak. Zažil som príjemné a veselé dopoludnie s riadnou dávkou nostalgie.

Dávid Hartl ako Adrien Mole. Foto: Igor Stančík/Divadlo Ludus
Dávid Hartl ako Adrian Mole.
Foto: Igor Stančík/Divadlo Ludus
Autorkou kultovej knihy "Tajný denník Adriana Mola 13 a 3/4" je britská novinárka a literátka Sue Townsendová (1946 - 2014). Jej humoristické romány o trampotách svojského hrdinu Adriana Mola si získali srdcia čitateľov po celom svete. Prvú knihu série napísala v roku 1982 a pre veľký úspech nasledovalo ešte sedem románových pokračovaní. V slovenčine Adrian Mole vyšiel po prvý raz v roku 1990 a dočkal sa niekoľkých vydaní.

Dramatizácia prvého románu série, pripravilo Divadlo Ludus v priestoroch Štúdia L+S v Bratislave. Predstavenie malo premiéru 7. februára 2019 a režisérsky sa pod neho podpísal Michael Vyskočáni. 

Pred predstavením som si v duchu kládol otázku, ako sa vlastne dá preniesť duch románu, odohrávajúceho sa v 80. rokoch 20. storočia v Británii, mladému slovenskému publiku. Napočudovanie to ide a Lenka Garajová dramatizáciu románu zvládla na výbornú. Predstavenie má rýchly spád, nápady a veľa humoru. Sloniu zásluhu na podarenom predstavení má predstaviteľ hlavného hrdinu Dávid Hartl. Adrian Mole v jeho podaní je presne taký, ako som si ho predstavoval pri čítaní knihy. Ide o náročnú úlohu, lebo Hartl je na scéne nonstop a jeho postava má obrovské množstvo textov. 
Všetky postavy boli herecky vystihnuté výborne. Pandora, ktorú hrá Nela Novotná bola božská, ale moje srdce si najviac získal Pes (Kamil Kollárik). Nápad, priviesť ho na pódium ako samostatnú a mimoriadne vtipnú postavu je podľa mňa geniálny.

Po dlhšej dobe som mal skutočne príjemný divadelný zážitok ( to dokonca predobedom). A myslím, že nielen ja. Násťroční diváci sa dobre bavili a predstavenie splnilo svoj cieľ. Adrian Mole žije aj po smrti svojej autorky a oslovuje Generáciu Z.

Peter Janoviček


Napísanie rukopisu románu "Moje leto s Hubertom" podporil z verejných zdrojov formou štipendia Fond na podporu umenia.

Žiadne komentáre: