Analytics

4. 12. 2022

4. výročie vydania knihy "Z Prešporku do Soľnohradu" prináša nové zistenia a exkluzívny článok

V roku 2022 sme si pripomenuli 8. výročie vydania knihy "Von Pressburg nach Salzburg" a 4. decembra ubehli už štyri roky od vydania jej slovenskej sestry "Z Prešporku do Soľnohradu". Práve pri tejto príležitosti vychádza nový článok, ktorý knihu dopĺňa a prináša nové zistenia jej autorov.



Vľavo hore: Friderica Derra de Moroda na londýnskej fotografii z roku 1913. (Zdroj: Bassano Ltd, NPG x101452, © National Portrait Gallery, London, www.npg.org.uk). Vpravo hore: Prešporský dom rodiny. Vľavo dole: Villa Schmederer v salzburskej štvrti Parsch.


Počas rokov, ktoré nasledovali po vydaní knihy, som pátral po dejinách našej bratislavskej rodinnej vily. Práve tento výskum priniesol nečakané odhalenie. Dom, ktorého históriu sme dovtedy nepoznali, bol postavený v roku 1899 a jeho prvou majiteľkou, ktorá iniciovala jeho výstavbu, bola istá Olga Derra de Moroda. Tá mala dcéru „Fritzi“, ktorá svoje prvé detské krôčiky urobila možno práve v našej rodinnej vile. Z tohto dievčaťa neskôr vyrástla svetoznáma tanečnica, umelkyňa a držiteľka Rádu Britského impéria Friderica Derra de Moroda (1897 – 1978). A to nebol koniec prekvapeniam. Friderica totiž prežila významnú časť svojho života práve v rakúskom Salzburgu a v meste na rieke Salzach svoju pozemskú púť aj ukončila.

Tak sa nám pred očami vynorilo spojivo medzi mestami Bratislava a Salzburg (či archaicky Soľnohrad), o ktorého existencii sme pri písaní knihy nemali tušenia.

Všetky zistené fakty som zapracoval do článku, ktorý vychádza trojjazyčne ako dodatok našej knihy, pri príležitosti 125. výročia narodenia tejto významnej tanečnice, tanečnej vedkyne a rodáčky z Prešporku.

Súčasťou môjho malého projektu je aj príspevok o tanečnici, ktorý som publikoval na slovenskej Wikipédii. Link nájdete v článku.
Ten si teraz môžete exkluzívne prečítať na webovom magazíne OZ Bratislavské rožky.


Žiadne komentáre: