Analytics

25. 6. 2019

Na koncerte "Jaro Filip 70" sa posielali gratulácie do neba

Grafika: Dr. Horák s Danglárovou ilustráciou
Do konca roka nám zostáva ešte viac ako šesť mesiacov, ale koncertná sezóna v Bratislave pravdepodobne predčasne vyvrcholila už v pondelok 24. júna. Aspoň čo sa koncertov domácich interpretov týka, určite. Veď na pódiu bratislavskej Axa Arény NTC sa v jeden večer a na jednom pódiu stretlo toľko zvučných mien slovenskej hudby a kultúry, ako tomu býva azda iba na veľkých festivaloch.

Jaro Filip z tohto sveta odišiel príliš skoro 11. júla 2000, vo veku 51 rokov a ja si na tento deň veľmi dobre pamätám. Mali sme s bratom letné prázdniny a trávili ich u babky, keď sme sa z rádia Twist dozvedeli tú smutnú správu, ktorá šokovala Slovensko. Paradoxom je, že vtedy som osobnosť Jara Filipa vnímal v prvom rade ako hlas z rádia, humoristu a občianskeho aktivistu, než ako hudobníka. Vedel som, že je dobrý klavirista a zložil hudbu k piesňam Lasicu a Satinského, ale génia jeho hudobnej tvorby som objavil až o roky neskôr.
Aj vďaka Michalovi Kaščákovi a jeho nápadu na vytvorenie formácie Bolo nás 11, ktorá predminulý rok hrala na Pohode piesne z rovnomenného albumu Lasicu, Satinského a Filipa, som pochopil, akým skvostom je tento album v dejinách slovenskej populárnej hudby.

22. júna 2019 by sa bol Jaro Filip dožil 70. narodenín a Pavol Maruščák, so spoločnosťou Dr. Horák mu zorganizovali narodeninovú oslavu ako sa patrí. Práve spomínané hudobné zoskupenie Bolo nás 11 v zložení Milan Lasica, Michal Kaščák, Dorota Nvotová, Juraj Podmanický, Braňo Jobus, Tomáš Šedivý, Juraj Benetin, Martin Višňovský, Marek Minárik , Marin Valihora, Michal Žáček, Daniel Salontay, Gabriela Rybárová, Milan Adamec, Slavo Solovic a Peter Kaščák, niečo po pol ôsmej, otvorilo večer plný dobrej hudby a spomienok. Vidieť na pódiu Milana Lasicu, ktorému ťahá na ôsmy krížik, pred plnou športovou halou (ktorej výraznú časť publika tvorili mladí ľudia), ako stále v dobrej kondícií a nálade spieva piesne z albumu, ktorý vznikol v čase, kedy časť divákov koncertu ani nebola na svete, prípadne boli deťmi, bolo zážitkom, na ktorý mnohí nezabudnú.
Zaspievať pieseň Valutový cudzinec zase prišiel ako hosť výborný Peter Lipa, ktorý neskôr na pódiu pomohol symbolicky pokrstiť prvé LP a nové CD vydanie Filipovho dávno vypredaného debutového sólového albumu Cez okno (1996) - ako ináč, krstilo sa tabakom z cigarety.
Otvárajúca sa strecha arény NTC,
počas piesne Cez okno,
 v podaní Doroty Nvotovej.
"Moderátorkou" prvej časti večera bola Filipova dcéra Dorota Nvotová, ktorá sa postarala o dojímavý moment, kedy otcovi zaspievala a zahrala jeho pieseň Cez okno, počas ktorej sa otvorila strecha arény NTC, aby sa pieseň dostala priamo do neba k Jarovi.
Nasledovalo vystúpenie Jakuba Ursinyho a Teatra Fatal, ktorí zahrali dve piesne jeho otca Deža Ursinyho, na ktorých sa Jaro Filip podieľal ako klávesista.
Spestrením večera bolo vystúpenie Zuzana Mauréry za doprovodu Henryho Tótha, s piesňou Čerešne v pôsobivom novom rytmickom aranžmáne.

Po prestávke nasledovala druhá časť večera. Akoby so samostatným - vyše hodinovým koncertom, vystúpil Richard Müller so svojou skupinou. Hrali sa piesne z albumov Nočná optika (1998), 33 (1994) a L.S.D. (1996) ktoré Müller vytvoril s Jarom Filipom. Richard Müller spomínal a neubránil sa nostalgii za zlomovými obdobiami jeho života, ktoré mu do hudby pomáhal zachytiť práve Jaro Filip. Výnimočným bol výkon saxofonistu a klarinetistu Michala Žáčka, ktorý nadchol plnú halu NTC.


Na úplný záver večera prišla pieseň, na ktorú podľa slov Richarda Müllera "všetci čakali": Cigaretka na dva ťahy a publikum ju ocenilo standing ovation - už niekoľkým v poradí počas trvania koncertu.

Narodeninovú oslavu a spomienkový koncert na Jara Filipa v jednom, sprevádzala vkusná vizuálna projekcia pod režijným vedením Juraja Johanidesa, a dokrútky Filipovej dcéry Evy, kamarátov a spolupracovníkov, ktorí na Jara s láskou spomínali a posielali svoje pozdravy do neba.

(c) Text a foto: Peter Janoviček, 2019


Videoukážky z koncertu, pozbierané zo sociálnych sietí:


Pieseň "Bolo nás jedenásť" v podaní zoskupenia Bolo nás 11.


Bolo nás 11 - V našej obci


Zuzana Mauréry: Čerešne


Peter Lipa: Valutový cudzinec


Richard Müller - Milovanie v daždi

Žiadne komentáre: