Analytics

26. 11. 2016

Narodila sa moja druhá kniha - historický cestopis po "divokom východe" Rakúsko - Uhorska

Mám veľkú radosť, že po vyše ročnej práci môžem oznámiť, že nám s Robertom Hofrichterom vyšla druhá spoločná kniha s názvom "Des Doppeladlers wilder Osten: Streifzüge durch Galizien und die Bukowina und der erste Traum von Europa" ("Divoký východ Rakúsko - Uhorska: Potulky Haličou a Bukovinou a prvý sen o Európe). Knihu v nemeckom jazyku vydalo rakúske vydavateľstvo Kral Verlag.
Ide o historický cestopis po východných územiach bývalého Rakúsko - Uhorska, najmä regiónoch Halič a Bukovina, ktoré sa dnes nachádzajú v Poľsku a na Ukrajine. V knihe odhaľujeme stopy habsburskej monarchie v mestách, v ktorých by ich už dnes takmer nikto nehľadal. 
Spoločne sa vydávame na takmer 2500 kilometrovú cestu, ktorú sme začali v Salzburgu - Robertovej domovine a presunuli sa cez naše spoločné rodné mesto Bratislavu a územie Slovenska, smerom na sever - do Poľska.
Tu sme navštívili staré poľské kráľovské meste Krakov, ktoré patrilo k Rakúsko-Uhorskej monarchii od roku 1795, s kratšími prestávkami až do roku 1918. Pri Krakove sme navštívili soľnú baňu Wieliczka a cez mesto Przemyśl prichádzame na "divoký východ" Rakúsko - Uhorska, na Ukrajinu.
Smerujeme do Ľvova, ktorého centrum sa ocitlo na zozname Svetového dedičstva UNESCO. Naše literárne pátranie nás zaviedlo aj do Hotela Wien, na prízemí ktorého sa nachádza rovnomenná reštaurácia a v nej - na naše veľké prekvapenie socha dobrého vojaka Švejka. 
Po pobyte v krásnom Ľvove sa vydávame na dlhú cestu až na "Sibír Rakúsko - Uhorska", do mesta Černovice, ktoré kedysi volali aj "Malá Viedeň". Tu odhaľujeme pamiatky na takmer zabudnutý svet východného Židovstva.
Cestou späť cez "divoké" Karpaty navštívime mestá Mukačevo a Užhorod a ich pamiatky na dobu, kedy Ukrajinci a Slováci žili v jednej monarchii...

Knihu si je možné objednať napríklad cez Amazon.de, alebo v internetovom obchode nášho vydavateľa 
Tešíme sa na čo najviac spokojných čitateľov!

Po knihe "Von Pressburg nach Salzburg" je "Des Doppeladlers wilder Osten" našou druhou spoločnou knihou s Robertom Hofrichterom.

Žiadne komentáre: