Analytics

29. 6. 2016

Sissi v SND uteká tak trochu aj pred svojimi divákmi

Zdroj: www.snd.sk



"Viete aká je Sissi nevypočítateľná!
Koľkokrát mi pripomína ušľachtilé kone, ktoré tak miluje. Tiež sú to silné individuality."

Viliam Klimáček: Sissi (úteky Alžbety Rakúskej)

Navštíviť predstavenie Činohry SND Sissi (úteky Alžbety Rakúskej) bola pre mňa takmer povinnosť. Som spoluautorom dvoch kníh, ktoré ťažia z nostalgie po zaniknutej Rakúsko - Uhorskej monarchii. V Rakúsku, kde obe knihy vyšli, je táto nostalgia stále veľmi silná a tematika K. u K., teda všetko čo sa týka Franza Josefa, Sissi, histórie a tradícií tej doby, je divácky, či čitateľsky obľúbená. Keďže túto tematiku z rakúskej strany poznám relatívne dobre, bolo pre mňa lákavé zistiť, ako si so Sissi a jej dobou poradil tvorivý tím z uhorskej časti bývalej monarchie.
Pri "modernej historickej dráme" Sissi (úteky Alžbety Rakúskej) ide pritom o uhorské spojenie par excellence. Autorom hry je oceňovaný slovenský dramatik Viliam Klimáček a o réžiu sa postarala maďarská režisérka Eszter Novák. Predstavenie zároveň spojilo viacerých talentovaných umelcov z oboch brehov Dunaja, ktorým v hereckej rovine kraľuje "cisárovná" Táňa Pauhofová.

Viliam Klimáček spomína na svoje tvorivé stretnutie so Sissi ako na "najpríjemnejšie stretnutie ostatných rokov", čo je po divadelných hrách na témy komunizmus, či holokaust ľudsky pochopiteľné. Autor hru pôvodne napísal ako komornú drámu a až po objednávke od Slovenského národného divadla hru prepísal pre veľké javisko Činohry SND. Sympatickým gestom sa mi javí autorova snaha prezentovať Sissi ako "našu" cisárovnú, "pretože bola aj vládkyňou Uhorska, teda aj dnešného Slovenska", načo sa pri výučbe dejepisu u nás niekedy zabúda. Z hry cítiť, že autora téma bavila. Ako trochu kontraproduktívne sa mi však javí jeho snaha vtesnať to množstvo dobových vedomostí a informácií, ktoré si vyrešeršoval, do samotného deja hry.
Režisérka Eszter Novák mala neľahkú úlohu previesť hru (pre ňu v cudzom jazyku), s množstvom hercov na rozsiahly priestor javiska Veľkej sály Činohry SND. Spôsob akým to urobila, vo mne nezanechal žiadnu hlbšiu emóciu, čo pri divadelnej dráme s dĺžkou vyše tri hodiny chápem ako problém. Tak ako jej spôsobu réžie nemám čo vytknúť, tak veľmi nemám ani čo pochváliť.
Pochváliť naopak musím krásne dobové kostýmy Petra Čaneckého a herecké výkony.
Veľkým plusom celého predstavenia je obsadenie Táne Pauhofovej do titulnej role Sissi. Pauhofová predviedla herectvo na vysokej úrovni  a vďaka jej výkonu nadobúda dlhá historická hra punc niečoho vyššieho a lepšie zapamätateľného. Z hercov musím vyzdvihnúť talentovanú poslucháčku VŠMU Moniku Potokárovú, ako milenku korunného Princa Rudolfa a aj samotného Rudolfa vo výbornom podaní Daniela Fischera.

Cisárovná Sissi bola svetobežníčka a utekala do sveta pred Viedňou, všetkou jej nemennosťou, zošnurovanosťou a konzervativizmom. Divadelná Sissi v snahe dostať do divákov čo najviac informácií, akoby išlo o encyklopédiu monarchie Dvojhlavého orla, prepísanú do divadelnej hry, zase uteká pred svojimi divákmi. Uteká niekam, kde sa divák počas predstavenia pozerá na hodinky a ku koncu sa už netrpezlivo mrví na svojom sedadle.
Mohla to byť skvelá dvojhodinová komorná dráma na malom javisku Štúdia, ktorá by divákov priklincovala k sedadlám. Takto je to veľkolepá historická freska, ktorej niečo chýba. Možno poznanie, že menej je niekedy viac.

(c) Text: Peter Janoviček, 2016


Viliam Klimáček: Sissi (úteky Alžbety Rakúskej)
Premiéra: 7. a 8. júna 2016 v Sále činohry SND
Viac o predstavení na webe SND

Upútavka k predstaveniu:

Žiadne komentáre: