Analytics

24. 11. 2013

Posledná prechádzka po Starom moste

Nedávno som sa naposledy prešiel po bratislavskom Starom moste. O pár dní most uzavrú, neskôr rozoberú a na jeho mieste postavia nový Starý most. 
Myslím, že veľa ľudí ani nevie akú bohatú minulosť má most, po ktorom toľkokrát prešli z jedného dunajského brehu na druhý. Tu je zopár úryvkov z jeho histórie...



Najstarší stojaci bratislavský most prestriedal počas svojej existencie viacero mien - vždy podla doby, ktorá práve panovala: Most Františka Jozefa - Štefánikov most - Most Červenej armády. 
Slávnostne otvoriť ho prišiel deň pred Silvestrom roku 1890 sám rakúsky cisár a uhorský kráľ František Jozef I., podľa ktorého dostal most meno. 
Po Starom moste jazdila od roku 1914 električka, alebo skôr vlak spájajúci vtedajší Prešporok s Viedňou.
V auguste roku 1919 prešli po jeho konštrukcií bosí a v úplnom tichu československí legionári, aby následne z petržalskej strany Dunaja vyhnali maďarských vojakov a pripojili tak Petržalku k Československej republike. 
Na základe Mníchovskej dohody v roku 1938 sa stala Petržalka súčasťou Nemeckej ríše a Starý most sa stal hraničným mostom.
Ku konci druhej svetovej vojny ho ustupujúce nemecké vojská vyhodili do vzduchu pomocou náloží a 300 metrov mostnej konštrukcie spadlo do Dunaja.
Poškodený most po vojne v rekordnom čase opravila Červená armáda - využila pritom pracovnú silu nemeckých zajatcov. Z pôvodného mostu zostali len nájazdové časti, stredné pole mostu bolo vymenené.
Provizórne riešenie vydržalo omnoho dlhšie ako sa plánovalo - až do dnešných čias, kedy je most už skutočne nutné rozobrať a na jeho mieste postaviť most nový.
Starý most bol jediným bratislavským mostom cez Dunaj až do roku 1972, kedy bol otvorený most SNP.
V roku 2010 po moste prestali premávať autobusy MHD a na čas bol uzavretý aj pre chodcov.

Toľko stručne z histórie mostu. 
Na človeka pri prechode drevenou mostnou lávkou až zavanie minulosť...

Na záver jedno video. Za peknú rozlúčku so Starým mostom považujem klip bratislavskej skupiny Lavagance k ich pesničke Gabriel. Oplatí sa pozrieť.




(c) Text a foto: Peter Janoviček

Žiadne komentáre: