Analytics

16. 5. 2019

Cyrano sa vrátil domov na Novú scénu s novou energiou a osvedčenými piesňami

Foto: https://www.nova-scena.sk
AKTUALIZOVANÉ 25. 6. 2019
Moje prvé stretnutie s muzikálovým Cyranom z predmestia sa udialo v roku 1999 v Dome kultúry Ružinov. Nepatrím ku generácií, ktorá mohla obdivovať výkony Kamily Magálovej a Jozefa Benedika v pôvodnom naštudovaní rockového muzikálu z roku 1977 na bratislavskej Novej scéne. Napriek tomu, že verzia Cyrana z roku 1999 sa pozitívnej kritiky, ani diváckeho úspechu nedočkala, magnetofónovú pásku s oprášenými piesňami z muzikálu som mal poctivo napočúvanú a texty piesní si pamätám dodnes. Vtedajšie uvedenie muzikálu stavalo na výkone Dušana Cinkotu v úlohe Cyrana a Sone Norisovej ako Roxany, ktorí svojimi dobrými výkonmi pridali plusové body inak priemernému predstaveniu.
Keď sa ku mne pred nejakou dobou dostala správa, že Nová scéna ide Cyrana z predmestia uviesť opäť, vzbudila vo mne veľké očakávania a túžbu predstavenie vidieť. Mal som možnosť zúčastniť sa predpremiéry muzikálu 15. mája a následne jednej reprízy predstavenia.
Aký je teda Cyrano z roku 2019?


Aktuálny Cyrano z predmestia sa snaží byť predstavením pre všetkých. Ráta so silnou diváckou základňou generácie pôvodného uvedenia, ale rád by prilákal i mladých divákov, ktorí doteraz muzikál nepoznali. Práve prvá skupina divákov na predpremiére prevažovala a zdala sa spokojná, keď umelcov pri záverečnej ďakovačke ocenila búrlivým standing ovation. Rozmýšľam, ako bude na predstavenie reagovať súčasná generácia, ktorej je muzikál príbehom a vekom účinkujúcich predsa len podstatne bližšie. Ocenia dnešní mladí ľudia, odchovaní rapovou hudbou z mobilných telefónov krásu Hammelových a Vargových melódií, či Peterajove a Štrasserove texty piesní? Práve oné texty totiž zostali zachované v pôvodnej podobe a veta typu "Ja nekupujem na Korze, čo nosí sa a čo sa chce" dnes už nepôsobí príliš aktuálne. Naopak libreto Alty Vášovej sa napriek deklarovanému obdivu zo strany tvorcov nového spracovania muzikálu, dočkalo aktualizácie. Na pódiu sa spomína Instagram a súčasnú dobu autori celkom úspešne navodzujú aj vizuálne. Účinkujúci ďobú do mobilných telefónov, robia si selfie, a na veľkoplošnú obrazovku sú premietané titulné strany bulváru, informujúce o kariérnom vzostupe skupiny Kadeti, alebo neskôr "The Kadets",  aby zneli viac cool. Na repríze muzikálu, kedy v hľadisku prevažovali mladšie ročníky sa zdalo, že snaha autorov zafungovala a publikum bolo spokojné.
Veľmi pozitívnym prvkom predstavenia je osmečlenná živá kapela priamo na modernom pódiu, umiestnená po oboch jeho stranách na akomsi lešení (nápad, ktorý mi inak pripomenul Ďurovčíkového Jesusa). Na mnou videných predstaveniach spievali a hrali v hlavných úlohách Lukáš Pišta ako Cyrano, Romana Dang Van a Mirka Gális Partlová ako Roxana, a Vladislav Plevčík a Dárius Koči ako Ján. Bol to práve výkon Lukáša Pištu, ktorý tiahol celé predstavenie. Cyrano v jeho podaní bol maximálne uveriteľný od prvej sekundy na scéne. Drsný, drzý, ale napriek tomu s nežnou dušou. Postava Roxany v podaní Mirky Gális Partlovej bola uveriteľná, dobre zahraná a zaspievaná. Romana Dang Van sa v istom rozhovore zverila, že sa so svojou postavou úplne stotožniť nedokáže, čo bolo na predpremiére ešte trochu viditeľné.

Každopádne mladí energickí účinkujúci, spolu s kvalitne a chvíľami sympaticky tvrdo hrajúcou živou kapelou majú potenciál osloviť aj mladších divákov. Lebo postavy krčmára Ruda a jeho manželky Berty idú akoby na istotu pre starších divákov predstavenia, či už herecky, alebo spôsobom humoru.

Cyrano z predmestia je predstavenie, ktoré sa oplatí vidieť, ale porovnávať s čímkoľvek z minulosti neodporúčam. Je to nové predstavenie pre divákov z roku 2019, aj keď s priznanou nostalgiou a úctou jeho dnešných tvorcov k pôvodným autorom, čo napokon dokazuje aj maľovaná opona s členmi skupiny Collegium musicum a veľkým portrétom majstra Mariána Vargu uprostred.


Cyrano z predmestia * Divadlo Nová scéna Bratislava * Libreto: Alta Vášová * Hudba: Pavol Hammel, Marián Varga * Texty piesní: Kamil Peteraj, Ján Štrasser * Choreografia: Ladislav Cmorej * Kostýmy: Jarmila Ťažká * Scéna: Martin Novák * Dramaturgia: Dávid Hartl * Réžia: Patrik Vyskočil * V hlavných úlohách účinkujú: Cyrano: Ján Slezák/ Lukáš Pišta * Roxana: Mirka Gális Partlová/ Romana Dang Van * Ján: Dárius Koči/ Vladislav Plevčík. V ďalších postavách sa predstavia: Karin Olasová, Lucia Vráblicová, Pavol Topoľský, Štefan Kožka, Peter Makranský, Róbert Halák a ďalší. * Muzikál sprevádza živá osemčlenná kapela.Premiéra: 16. - 17. mája 2019.

Žiadne komentáre: