Analytics

18. 5. 2017

Tajný život húb Roberta Hofrichtera

Aktualizované, 15. mája 2018: 

Chodíte radi na hríby a fascinuje Vás šerý svet pod mohutnými korunami stromov? Milujete záhady prírody, ktoré pred zrakom bežných ľudí zostávajú často utajené? Ak áno, odporúčam Vám novú knihu môjho strýka Roberta Hofrichtera, ktorá práve vychádza v slovenskom jazyku pod názvom "Tajný život húb"


Možno ste sa už stretli s úspešnými knihami nemeckého autora Petra Wohllebena, ktoré sa aj u nás tešia mimoriadnej obľube. Povolaním lesník Peter Wohlleben v nich čitateľom približuje tajomný život stromov alebo duševný život zvierat, pričom poznatky bohato čerpá zo svojho povolania a zároveň životnej fascinácie lesom a prírodou. Wohlleben svojimi knihami v našich končinách spopularizoval knižný žáner literárneho rozprávania o prírodných vedách, jazykom ľuďom ľahko zrozumiteľným. Na Wohllebenov úspech nadviazalo nemecké vydavateľstvo Gütersloher Verlagshaus, ktoré sa rozhodlo rozšíriť knižné výlety do prírody novou sériou kníh, ktorú zverilo do rúk skúseného biológa, knižného autora a zároveň rodáka z Bratislavy Roberta Hofrichtera. Kniha "Tajný život húb" je prvou z tejto edície.

Robert od detstva miluje prírodu a les, veď na hríby chodil v okolí Bratislavy už ako chlapec. Pred niekoľkými rokmi dokonca napísal úspešného sprievodcu pri určovaní a zbieraní húb. Ako vo svojej novej knihe spomína, huby ho sprevádzali aj pri dôležitých životných okamihoch. Moju tetu Marušku, totiž kedysi na sklonku leta roku 1980 pozval do lesa na prechádzku, kde ju požiadal o ruku vskutku originálnym spôsobom. Pomohli mu lesy plné húb a jedna veľká bedľa, z ktorej stonky odobral prstenec a použil ako zásnubný prsteň pre moju tetu. Odvtedy ubehlo už 38 rokov, prežili spolu emigráciu do Rakúska, narodenie syna a množstvo životných dobrodružstiev, ale naďalej radi chodia do lesa fotografovať a zbierať huby.

"Huby sú všade navôkol nás. Sú skutočnými vládcami sveta!"

Robertov nový domov v Salzburgu a množstvo lesov v jeho okolí mu umožnili získať praktické vedomosti o prírode a naučiť sa dokonale rozpoznávať lesné huby. Ako však Robert píše: "Huby sú všade navôkol nás. Sú skutočnými vládcami sveta!". V jeho knihe sa teda dozvedáme, že huby nerastú iba v lesoch, parkoch, alebo záhradách, ale nachádzajú sa v živých organizmoch tvorov na súši, aj vo vode, dokonca ich nájdeme aj vo vesmírnej stanici na obežnej dráhe zeme.
Huby sú často mylne považované za rastliny, ale v skutočnosti tvoria popri živočíchoch a rastlinách tretiu samostatnú kategóriu vyššej formy života na našej planéte. Ríšu huby (Fungi) netvoria iba hríby, ktoré chodíme zbierať do lesa a ktoré sú vlastne plodnicami húb, ktoré žijú pod zemským povrchom, ale aj mikroorganizmy, ktoré sú doslova všade navôkol nás a aj v nás samých. Robert vo svojej knihe píše, že v každom našom nádychu sa nachádza minimálne desať spórov húb. Bez húb by nejestvovala naša klíma a vďaka nim sa vytvorila príroda a lesy ako ich dnes poznáme. Naše životné prostredie je teda priamo ovlyvnené hubami, bez ktorých by život na našej planéte ani nebol možný. Huby sú napojené na stromy v lesoch, s ktorými dokážu komunikovať a doslova prepájajú celý les zložitou podzemnou sieťou (zvanou aj Wood-Wide-Web). Nakoľko huba, ktorú vidíme na povrchu - napríklad v lese je iba plodnicou huby, ktorá žije pod povrchom, môžeme oprávnene predpokladať, že huba v podzemí dosahuje väčšie rozmery ako jej plodnica. Vďaka Robertovi som sa dozvedel, že práve huba je najväčším živým organizmom na svete. V Amerike nájdený najväčší exemplár huby z rodu Armillaria mal odhadovaný rozmer 880 hektárov, teda plochu, ktorá zodpovedá rozlohe 1200 futbalových ihrísk(!).

Kniha "Tajný život húb" vychádza 15. mája 2018 v slovenskom preklade, vo vydavateľstve Ikar a bude k dostaniu vo väčšine kníhkupectiev, rovnako ako knižných e-shopoch.
Obálku knihy zdobí krásna Robertova fotka. Keby som nebol prítomný a nepomáhal pri fotení niektorých jeho publikovaných fotiek, asi by som nikdy nepochopil, akou drinou je fotografovanie húb. Fotograf strávi dlhé hodiny na studenej a vlhkej lesnej pôde v ležiacej polohe s objektívom namiereným na hubu, ktorú najprv musel pracne nájsť a ktorú sa zároveň snaží v prítmí lesa, z viacerých zdrojov svetla dobre nasvietiť a vhodne naaranžovať jej okolie. Robert si na tento účel vymyslel vlastný systém svetiel a príručných bateriek s farebnými filtrami, vďaka ktorým vznikli mnohé - doslova magické fotografie húb.

Pevne verím, že kniha oslávi na Slovensku podobný úspech ako v Nemecku, kde bodovala v rebríčku bestsellerov časopisu Spiegel, rovnako ako webu Amazon.de. Svojím čitateľom umožní spoznať fascinujúce divy skrytého sveta húb, ktoré väčšina z nás takmer vôbec nepozná.


Podrobnosti o knihe:
Robert Hofrichter: Tajný život húb
Vydavateľ: IKAR
Jazyk: slovenský
Počet strán: 232
Cena: ca. 10 EUR

Objednať knihu

Webstránka Roberta Hofrichtera

Robert pri fotení húb


Spokojný autor so svojou knihou.

Knižný trailer (nemecky)




(c) Text: Peter Janoviček; Foto: Robert Hofrichter, Maria Hofrichter; Video: Gütersloher Verlagshaus; 2017 - 2018

Žiadne komentáre: